ДО 2040. ВИШЕ ОД 40 ОДСТО ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА: Циљ је да Србија буде чиста и зелена

Е.Б.Т.

22. 04. 2021. у 12:24

СРБИЈА ће до 2040. године бити земља која ће производити електричну и топлотну енергију из више од 40 одсто обновљивих извора, а до 2050. очекујемо да ће тај проценат бити и 50 одсто.

ДО 2040. ВИШЕ ОД 40 ОДСТО ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА: Циљ је да Србија буде чиста и зелена

Фото Танјуг

Ово је данас изјавила министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић на онлајн конференцији "Србија постаје зелена", а поводом Дана планете Земље. Михајловићева је нагласила да је управо визија Србије да постане зелена, односно, енергетски ефикасна, без депонија и са чистим рекама.

- У прилог томе говори и усвајање четири кључна закона из области енергетике, као и Закона о климатским променама и рад на Националном плану за енергетику и климу - истакла је министарка. - Ми смо земља која прави потпуно нову стратегију у развоју енергетике. То значи да нема више ниједне одлуке из те области, а да не говоримо о томе како то утиче на животу средину.

Међутим, указује, није довољно само доношење закона, подзаконских аката, мењање столарије и грађење електрана из обновљивих извора, већ је потребно и да сваки појединац промени своју свест.

- Данас је Дан планете Земље, али верујем да свакао од нас зна да морамо сваки дан да чинимо све што можемо како би наша животна средина остала здрава и чиста, не само за нас, већ и за све будуће генерације - нагласила је Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kv

24.04.2021. 18:21

Pitala bih gospodju Mihajlovic da li ona ili njena porodica ima nameru da ostane u Srbiji nakon te navedene godine i da zavisi od tih obnovljivih izvora energije? Da li ona misli da će imati neki povlašćen položaj u odnosu na ostale gradjane? Sumnjam. Na njenom mestu, a to se odnosi i na ostale iz njenog okruženja koji zagovaraju tu ideju, dobro bih razmislila o takvoj energiji koja zavisi od Sunca i vetra.