И ОВИ ГРАЂАНИ ДОБИЋЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: После ребаланса буџета, Влада одлучила - још новца и за пољопривреду и екологију

С. Б.

16. 04. 2021. у 08:05

ВЛАДА Србије усвојила је у четвртак предлог ребаланса буџета који предвиђа за 19,9 милијарди динара веће приходе.

И ОВИ ГРАЂАНИ ДОБИЋЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: После ребаланса буџета, Влада одлучила - још новца и за пољопривреду и екологију

Фото: Архива "Новости"

За капиталне инвестиције у 2021. години биће издвојена 362,1 милијарда динара, док је на нивоу опште државе та бројка 430 милијарди динара. Одвојен је додатни новац за пољопривреду и четири милијарде динара више за екологију. Влада је усвојила и уредбе које омогућавају исплату помоћи радницима у туризму, угоститељству, туристичким водичима, али и самосталним уметницима.

Каса иде на дораду, јер је, како је објаснио министар финансија Синиша Мали, после прва два месеца резултат буџета бољи за 500 милиона евра од плана.

- У овом тренутку градимо четири ауто-пута, а у ребалансу буџета имамо додатни новац и за почетак изградње ауто-пута Ниш - Плочник - Мердаре, као и за почетак изградње Дунавске магистрале, од Пожаревца према Голупцу - објаснио је Мали. - Очекује нас и изградња ауто-пута Београд - Зрењанин. Средства су предвиђена у буџету и за изградњу обилазнице око Новог Сада, око Горњег Милановца, за почетак изградње метроа у Београду. Све је то новац који је додатно издвојен за те велике капиталне инвестиције. У наредних десетак дана почиње изградња нове ковид-болнице у Новом Саду, за шта смо издвојили новац. Такође, почињемо и са изградњом фабрике вакцина, за шта су такође предвиђена средства. Планиран је и завршетак радова на реконструкцији и изградњи КЦ у Београду, ту је и реконструкција КЦ Војводине у Новом Саду.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Влада је усвојила и пропис који омогућава помоћ запосленима у туризму, угоститељстви у туристичким водичима. Та помоћ ће бити исплаћена у јулу и августу. Подршка је обезбеђена и уметницима.

- Узимајући у обзир да су грађани који самостално обављају уметничку или другу делатност у култури најрањивија категорија у условима пандемије ковида 19, Влада Србије доделила је бесповратну помоћ у износу већем од 230 милиона динара, за више од 3.100 самосталних уметника - саопштила је Влада. - Самостални уметници чији статус је утврђен од стране репрезентативног удружења у култури добиће помоћ у висини од две минималне зараде, које ће бити исплаћене у јулу и августу.

ПРЕВОЗНИЦИ ЧЕКАЈУ ИСПЛАТУ

СВАКОГ месеца исплаћујемо неку врсту помоћи. Првих 50 одсто минималне зараде, за 1.140.000 запослених, већ је исплаћено - рекао је Синиша Мали. - Друге две исплате ће бити у мају и у јуну. Завршен је конкурс за помоћ превозницима, којима ћемо у следећих шест месеци плаћати 600 евра по аутобусу. Трећи пакет помоћи је вредан 257 милијарди динара. То је негде око 4,3 одсто нашег БДП-а.

У јуну следи уплата новца незапосленима. Реч је о подршци од 60 евра. Припада свима, који су на јучерашњи дан регистровани у Националној служби за запошљавање.

- Влада одлучује и да се помогне нашим суграђанима који живе на територији Косова и Метохије, 100 евра за децу и све пунолетне, односно 200 евра за оне који су незапослени, и то је помоћ која ће бити исплаћена у мају - рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)