КАКО ДО 60 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ? Пријава почиње ускоро - ово су одговори на најчешћа питања

Новости онлајн

15. 04. 2021. у 20:36

ПРИЈАВА за помоћ државе преко сајта Управе за трезор почиње 28. априла и трајаће до 15. маја, док ће пријава путем кол-центра кренути 5. маја.

КАКО ДО 60 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ? Пријава почиње ускоро - ово су одговори на најчешћа питања

Фото: "Новости"

Министар финансија Синиша Мали прецизирао је да грађани који се пријаве за помоћ државе уплату првих 30 евра могу очекивати у мају, а других 30 евра у новембру. Додатних 50 евра пензионери ће добити у септембру, док ће 60 евра за незапослене бити уплаћено на њихове рачуне у јуну.

- Пријава за помоћ почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Телефонска пријава, то јест путем кол-центра, почиње 5. маја - рекао је Мали гостујући на РТС.

Ово су одговори на неке од најчешћих недоумица:

1. Да ли особа која је тек напунила 18 година и нема личну карту мора да је извади како би се пријавила?

- Закон о личној карти прописује да је лице старије од 16 година које има пребивалиште на територији Републике Србије дужно да има личну карту.

2. Новац с наменског рачуна мора да се подигне на шалтеру банке или може да се с тог рачуна изврше одређена плаћања?

- Средства с наменског рачуна подижу се у готовини. Када се подигну, тај наменски рачун се гаси. Уколико је новац примљен на текући рачун који је већ активан, њим може да се располаже као са свим осталим уплатама.

3. Да ли само носилац новчане социјалне помоћи добија аутоматски исплату, а остали чланови његове породице морају да се пријаве?

- И носиоцу новчане социјалне помоћи и свим пунолетним члановима његове породице новац се исплаћује без пријављивања. Сви остали корисници социјалних давања треба да се пријаве.

4. Могу ли се пријавити држављани Србије који имају пасош Србије, а живе ван Србије и немају личну карту?

- Право на једнократну помоћ имају пунолетни држављани Републике Србије који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, с важећом личном картом и који се пријаве преко портала Управе за трезор или кол-центра.

5. Пошто пензионери по аутоматизму добијају предвиђени новац, да ли неко, уколико га не жели, може да пошаље захтев да се одрекне?

- Ова могућност није предвиђена. Ко не жели тај новац, може да га донира у хуманитарне сврхе.

6. Може ли се да с наменског рачуна директно преусмери новац хуманитарним организацијама?

- Ни ова могућност није предвиђена. Али када подигну новац, корисници могу да га донирају у хуманитарне сврхе.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)