ОД ПУТАРИНА СТИЖЕ 26 МИЛИЈАРДИ: Буџете Републике, градова и јавних предузећа допуњују на хиљаде непореских прихода

С. Б.

20. 03. 2021. у 10:08

РЕПУБЛИКА, градови, општине, али и јавна предузећа наплаћују хиљаде различитих непореских намета. Само на републичком нивоу их је 1.189.

ОД ПУТАРИНА СТИЖЕ 26 МИЛИЈАРДИ: Буџете Републике, градова и јавних предузећа допуњују на хиљаде непореских прихода

Архива

Најиздашнији се, међутим, наплаћује шоферима. Прва по приходу међу парафискалима је - путарина. Она је претпрошле године "Путевима Србије" донеле више од 26 милијарди динара. Кроз 20 највећих намета наплаћено је 148 млијарди динара, махом привреди.

Локалне самоуправе широм Србије су коришћење простора на јавним површинама и грађевинског земљишта наплатиле 15,2 милијарде динара. Највећи део ове суме стигао је од доприноса за уређење грађевинског земљишта - 12,9 милијарди динара. На трећем месту су накнаде за коришћење добара од општег интереса. Донеле су 14,9 милијарди динара и то пре свега републичкој каси, којој је од ове суме припало 12,3 милијарди динара. Међу овим накнадама најзначајнија је она за формирање обавезних резерви нафте и нафтних деривата, која се наплаћује посебно и приликом увоза. Укупно 6,3 милијарде динара наплаћено је на име емисије угњен-диоксида и диоксина, као и прашкастих материја и одлагање отпада.

НАЈВЕЋИ ДЕО

НАЈВЕЋИ део новца наплаћен од 20 најиздашнијих накнада припао је републичком буџету. У њега се слило готово 75 милијарди динара. Градови и општине приходовали су на име ових непореских намета више од 39 милијарди динара, покрајински буџет 7,6 милијарди...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)