УЛАГАЊЕМ ДО АРАПСКИХ ПОЛИЦА: У нашој земљи нема много компанија које могу да извозе замрзнуто месо

Ј. Субин

13. 03. 2021. у 10:00

ПУТ до тржишта Уједињених Арапских Емирата неће бити ни лак ни тако једноставан. Високе стандарде испуњава тек неколико компанија у Србији.

УЛАГАЊЕМ  ДО АРАПСКИХ ПОЛИЦА: У нашој земљи нема много компанија које могу да извозе замрзнуто месо

Фото: Depositphotos

И док је смрзнуто воће успело да се пробије до далекоисточних полица, говедини прилично тешко иде.

Како нам је министар пољопривреде Бранислав Недимовић јуче потврдио, неколико наших компанија, попут "Деурића" и "Тераоптиме" успели су да усагласе стандарде за извоз у УАЕ.

- Битни су начин и количина паковања плодова - казао нам је Недимовић.

- Код дубоког замрзавања говеђег меса има проблема. Потребна су посебна паковања за њихово тржиште. Код воћа смо већ мало овладали техником и појединци су се прилагодили.

Иначе, када је реч о извозу говеђег меса, само две компаније у Србији имају могућност и технологију дубоког замрзавања сирове говедине.

Министар Недимовић борави у званичној посети УАЕ, а већ данас ће бити у Бахреину са председником Србије Александром Вучићем.

Отворено тржиште

КАКО је после састанка са колегом из УАЕ изјавио министар Недимовић, ово тржиште је отворено за све наше производе, нарочито за воће, вино, млеко и млечне производе, али и за кукуруз. УАЕ свега 25 одсто својих потреба покрива сопственом производњом.

Како су нам испричали технолози за месо, да бисмо извозили морамо да имамо регисторавне објекте ка тим тржиштима, а њих је изузетно мало. За месо, морамо да имамо услове за замрзавање, а то су адекватни тунели. Јер, не може 10 тона меса да се стави у тунел од тоне.

- Објективно имамо условни проблем замрзавања меса, јер немамо капацитет да неку пристојну количину замрзнемо - испричали су нам стручњаци.

Фото: Танјуг

- Не може се извести само тона меса, него бар контејнер, један или више. Месо се ставља у систем који ради на минус 40, да би се, у прихватљивом временском оквиру, њему температура спустила на -20 степени Целзијуса. Из тунела иде директно у хладњачу, на исту ту температуру. Нема прекидања тог хладног ланца, све до момента док не треба да се искористи. Србија обично месо извози охлађено, а не замрзнуто.

За разлику од воћа, замрзавање меса је инвестиционо и технолошки много захтевније.

- Потребно је да неко уложи пола милиона или милион евра да би то радио - објашњавају нам стручњаци за технологију меса. - Скупо месо, међутим, пласира се углавном као хладно, јер кад га уведете у минусни режим, цена пада. Замрзавање се користи за говеђе и јефтино месо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)