ДИЗЕЛ СВЕ СКУПЉИ: Како ће скок вредности сирове нафте утицати на цене горива на нашим пумпама и шта возаче очекује до краја ове године

Е. Б.ТАЛИЈАН

10. 03. 2021. у 11:00

ГОРИВО у Србији је почело да поскупљује пре око четири месеца, а у односу на новембар, возачи су прошле недеље за евродизел морали да издвоје 12,24 динара више, за бензин 10,68, а за ауто-гас 8,97 динара више.

ДИЗЕЛ СВЕ СКУПЉИ: Како ће скок вредности сирове нафте утицати на цене горива на нашим пумпама и шта возаче очекује до краја ове године

Архива

Цена сирове нафте брент има тренд раста пет месеци, а изненадни велики скок на светском тржишту, који је забележен 7. марта, њену вредност подигао је изнад 70 долара по барелу.

Ово изазива забринутост потрошача у нашој земљи, који страхују да би то могло да изазове још драстичније поскупљење горива. Цене на пумпама неће моћи да остану на истом нивоу, али за колико ће бити увећане, зависи од више фактора.

Томислав Мићовић, из Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), истиче да је овај скок цене сирове нафте био краткотрајан и да је већ сада њена вредност неколико долара испод 70. Колики ће утицај имати, како наводи, тек ће се видети, јер тржиште не реагује на дневном нивоу, нафта се не набавља тако. На пример, компанија НИС је купује једном месечно.

- Раст цена горива последњих недеља у Србији је последица оних ранијих поскупљења сирове нафте - каже Мићовић. - Лане је пад цене сирове нафте утицао да дизел појефтини око 30 динара од фебруара до маја. Још увек нисмо достигли ниво цена који је био почетком прошле године, пре тог појефтињења, али близу смо. Од новембра до 7. марта цена сирове нафте повећана је за 82 одсто, што се одражава и на цене на пумпама, које неће моћи да остану на истом нивоу.

ВН

Међутим, последњи скок на светском тржишту је био краткотрајан и већ сада сирова нафта је пала на 68, односно 69 долара. На тај раст, како објашњава, утицала су два догађаја.

Пре три дана амерички Сенат је усвојио финансијски пакет помоћи у оквиру борбе против пандемије од 1.900 милијарди долара, што значи повећану тражњу за нафтом у наредном периоду и утиче на раст њене цене. Он истиче и да је истог дана дрон погодио базу резервоара за нафту у Саудијској Арабији и тада се није знало какви ће бити ефекти.

Зато су многи похрлили да купе црно злато и били су спремни да плате више од 70 долара. У међувремену је констатовано да последице нису драстичне и цена је пала за неколико долара.

Мићовић подсећа и да се у Србији од 15. фебруара примењују нови, већи номинални износи акциза на деривате нафте, тако да су трошкови увозника од тог дана повећани за око један динар, што се пре или касније, као раст било ког другог трошка, одражава и на цене горива.

- У просечној малопродајној цени, рецимо дизела, која је протекле недеље била 152,54 динара за литар, државне дажбине износиле су 87,65 динара по литру, или 57,5 одсто, а укупно нафтним компанијама, од извора нафте до пумпе, припало је 64,88 динара по литру - наводи Мићовић.

ВН

КРЕТАЊА ГОРЕ - ДОЛЕ

ПРЕМА до сада доступним подацима УНКС, прошле седмице, у просеку је литар бензина коштао 144,87 динара, евродизела 152,54, а ауто-гаса 83 динара. У јануару 2020. године, цена бензина била је 149,97 динара, евродизела 163,99, ауто-гаса 83,88 динара за литар. Након тога, лане до маја, гориво је појефтинило око 30 динара. Сада се полако приближавамо вредностима с почетка прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)