ИНВЕСТИЦИЈЕ У НИШКИ АЕРОДРОМ: Држава улаже 20 милиона евра, градња без заустављања саобраћаја

Танјуг

08. 03. 2021. у 17:20

ИНВЕСТИЦИЈЕ У НИШКИ АЕРОДРОМ: Држава улаже 20 милиона евра, градња без заустављања саобраћаја

Томислав Момировић

МИНИСТАР грађевинарства Томислав Момировић најавио је данас током посете Нишу да ће у нишки аеродром бити усложено 20 миллиона евра у току ове и наредне године, као и да ће радови на изградњи нове аеродромске зграде почети на лето.

"На лето крећу радови на аеродромској згради, саобраћај неће бити заустављен ни у једном тренутку пошто ће се паралелно изводити радови. Прво ће се радити нова зграда, а онда ће бити реконструисан постојећи део зграде", рекао је Момировић током обиласка аеродрома Константин Велики.

Најавио је да ће градња новог контролног торња СМАТС-а на нишком аеродрому почети у октобру или новембру.

Обезбеђено је 450 милиона динара из државног буџета за израду пројектно - техничке документације, укључујући и студију изводљивости као и средства неопходна за изградњу торња.

"Очекујем у наредне две године да имамо потпуно нови и феноменалан аеродром, а грађани Ниша ће онда имати све користи од ваздушне луке у свом граду", нагласио је Момировић.

Министар је одржао састанак у Градској кући у Нишу са градоначелницом Драганом Сотировски и по завршетку састанка заједно су обишли аеродром Константин Велики и локацију станоградње за припаднике безбедности Србије.

На састанку су разговарали на тему улагања у комуналну инфраструктуру Ниша - о изградњи регионалне депоније у оквиру пројекта "Чиста Србија", о измештању железничке пруге из центра града, неопходним санацијама локалних саобраћајница.

Током обиласка аеродрома у Нишу рекао је да је пројектован још 1986, као и да се управо по питању тог аеродорма види колико је држава добро испреговарала инвестицију са Вансијем, који је концесионар београдског аеродрома.

"Ми нисмо одустали од тога да развијамо друге аеродроме, поред тога што смо нашли најбољег могућег партнера за аеродром у Београду. Такође, 2019. је била најбоља за авиосаобраћај на Константнину Великом, где смо имали 420.000 путника. Ми према уговору са Вансијем имамо могућност да овде прометујемо милион путника, можемо и више, али онда морамо да уђемо у неке другачије аранжмане за преговоре са Вансијем", навео је Момировић.

Каже да су одвојили велика средства за инвестиције у нишки аеродром, 1,4 милијарде динара у реконструкцију постојеће згаде од 1.500 квадрата, али и у изградњу потпуно нове зграде која ће имати 7.000 квадрата.

За то је из буџета Републике Србије издвојено 12 милиона евра.

Министар је истакао да без обзира што је до сада највећа криза у историји погодила авиосаобраћај, наша држава не одустаје од великих инвестиција.

Напоменуо је да на нишком аеродрому у јануару био забележан пад промета путника од 93 одсто у односу на јануар претходне године.

"Влада србије и председник су инсистирали да ми наставимо инвеситиције и спремни дочекамо излазак из пандемије, ми се не повлачимо и идемо у сусрет проблему. Желимо да изађемо из ове кризе као земља која је најспремије то доцекала и која ће имати највећи раст и највећу фреквенцију саобраћаја и најбољу инфраструктуру", нагласио је министар.

Истице да ће нишки аеродром бити вероватно најлепши у региону после аеродрома "Никола Тесла" у Београду.

Зграда ће бити капацитета 1,5 милиона путника годишње и моћи ће да опслужи шест ваздухоплова истовремено.

"У 2021. за развој ваздушног саобраћаја Влада Србије је определила 4,2 милијарде динара, што је највећи износ до сада. Од тог износа 1,4 милијарде динара је предвиђено за аеродром Константив Велики у Нишу", истакао је Момировић.

Одговарајући на питања новинара рекао је да код концесије аеродрома "Никола Тесла" морају да се поштују нека формална и неформала правила, да је то један од најбоље договорених пројеката од којег држава има велике користи.

Додаје да је кључно да се не централизује авиосаобраћај као што је пре био случај односно да београдски аеродром не буде једина ваздушна лука, али и да се не поремети аранжма са Вансије.

Министар је обишао и радове на изградњи станова за припаднике снага безбедности у комплексу "Стеван Синђелић".

"Градимо тренутно око 7.000 станова у Србији, а овде се гради 190 станова. Планирамо на другој локацији Ардија да покренемо у Нишу градњу још 1.200 станова", рекао је Момировић.

Рекао је да две ламеле са 190 станова треба да буду изграђене до 6. октобра и позвао извођаче да то испоштују.

У току је стављање објеката под кров, а почело је унутрашње сређивање, каблирање, постављање дрвенарије.

"Овај пројекат је иницирао председник Србије и његов налог и наше амбиције су да ниједан припадник служби безбедности нема нерешено стамбено питање у наредним годинама", навео је Момировић.

Нагласио је да то нису јефтини станови, већ станови који су изузетно квалитетни и енергетски ефикасни.

Нагласио је да се инвестиције у Нишу и Нишком округу мере стотинама милиона евра.

"Биће регулисана депонија и предвиђена је изградња спалионице у коју ће бити инвестирано 100 милона евра, ка којој гравитира и 500.000 људи у околини Ниша и још 11 локалних самоуправа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)