СУНЦЕ ГРЕЈЕ И ЗАРАЂУЈЕ: Нови закон о обновљивим изворима омогућава домаћинствима да стварају енергију

Е. Б. ТАЛИЈАН

06. 03. 2021. у 13:35

СУНЦЕ ГРЕЈЕ И ЗАРАЂУЈЕ: Нови закон о обновљивим изворима омогућава домаћинствима да стварају енергију

Фото Н. Фифић

НОВИ Закон о обновљивим изворима енергије, који би ускоро требало да буде усвојен, омогућава грађанима да производећи зелене киловате, из соларних панела на својим кућама и зградама, остваре уштеде и смање рачуне за струју.

Тако је министарка енергетике Зорана Михајловић недавно објаснила ову новину предвиђену тим актом. Како за "Новости" кажу у надлежном Министарству, процењују се да би улагање грађана у производњу соларне енергије могло да се исплати у року од једне деценије.

- То значи, ако је животни век једне соларне мини-електране око 25 година, рок отплате инвестиције ће бити око 10 година, а наредну деценију и по доносиће чисту уштеду - истичу у министарству.

Трошак за постављање соларног панела за просечно домаћинство у Србији, које има месечну потрошњу од 400 киловат-часова, износио би од 4.000 до 5.000 евра. Панел од једног киловата у нашој земљи произведе годишње око 1.200 киловат-часова струје, и кошта око 1.000 евра. Потребно је да се постави соларна електрана инсталисане снаге четири до пет киловат-часова која заузима простор од 30 квадратних метара.

Како објашњавају у министарству, количина енергије коју домаћинство може да произведе из соларних панела зависи од локације и од снаге електране, а грађани се опредељују на основу сопстевних анализа, профила потрошње струје, финансијских користи и могућности. Законом је предвиђено да домаћинства енергију коју произведу у својој мини-електрани прво морају да искористе за сопствену потрошњу, а вишак могу да складиште и пласирају у мрежу. Када купац-произвођач, који се назива и прозјумер, нема довољно енергије из сопствених капацитета, допуњава своје потребе из мреже, а када производи више него што троши, онда вишак враћа оператору.

Још се не зна по којој цени ће "ЕПС снабдевање" откупљивати ове вишкове струје, да ли по истој по којој је сам ЕПС производи или по нижој. А, то је једна од битних ставки која би могла да утиче на одлуку потрошача да користе соларну енергију. Однос између домаћинства и снабдевача електричном енергијом дефинисаће се кроз уговор о потпуном снабдевању са нето мерењем или нето обрачуном. Производња соларне енергије варира током године. Нето мерење омогућава складиштење енергије када соларни панели стварају више струје него што је потребно, да би касније могла да се користи.

- Код нето мерења снабдевач не откупљује директно енергију, већ купцу-произвођачу на крају обрачунског периода издаје рачун за разлику између преузете и предате струје - наводе у Министарству. - Нето обрачун подразумева да када постоји вишак испоручене енергије у једном обрачунском периоду, онда се ради финансијско поравнање између снабдевача и купца-произвођача у складу са уговором који су међусобно склопили.

САТИ

ЗА производњу соларне енергије значајно је да Србија, на већем делу своје територије, има знатно већи број часова сунчевог зрачења у односу на многе европске земље, између 1.500 и 2.200 часова годишње.

БЕЗ ПОСЕБНИХ СУБВЕНЦИЈА

МНОГЕ државе обезбеђују субвенције, као што је кредитирање за постављање соларних панела, како би подстакле потрошаче да постану купци-произвођачи, који се називају и прозјумери. Међутим, такве мере код нас нису планиране.

- Увођење категорије купац-произвођач представља подстицајну меру саму по себи - истичу у министарству. - То пружа могућност крајњим купцима да смање своју потрошњу у току дана, односно у току више тарифе, и тако направе уштеде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)