СРПСКИ ШТЕП НА ИТАЛИЈАНСКИ БРЕНД: Познати светски брендови већ деценијама користе услуге наших текстилаца, сада још и више

С. БУЛАТОВИЋ

05. 03. 2021. у 12:36

СРПСКИ ШТЕП НА ИТАЛИЈАНСКИ БРЕНД: Познати светски брендови већ деценијама користе услуге наших текстилаца, сада још и више

Архива

ПОЗНАТИ немачки дизајнер Филип Плејн тек размишља хоће ли део одеће са његовим потписом шити у Драганићима крај Рашке. Услуге српских текстилаца, међутим, годинама користе многи светски брендови.

Део свог асортимана тренутно у нашој земљи, између осталих, шију s. Oliver, Lotto, Replay, Moncler.

Модна индустрија деценијама преферира сарадњу са шнајдерима у источној и југоисточној Азији. Са доласком короне многе ствари су се промениле и у текстилној индустрији.

- Једна од главних промена је поновни повратак познатих брендова не само у Србију, већ и у земље у региону, а основни разлог је отежана логистика са земљама Азије, све скупљи трошкови превоза и проблеми у самој логистици и набавци материјала - објашњавају у Удружењу за текстилну индустрију Привредне коморе Србије. - Србија је земља са традиционално познатим квалитетом израде текстилних производа. То дугујемо пре свега индустрији која је свој врхунац достигла крајем осамдесетих година прошлог века. Тада су поред изузетно препознатљивих домаћих брендова домаћи текстилци производили и за реномиране светске фирме. Иако су многи брендови преселили производњу у Азију, поједини су и даље захтевне послове препуштали текстилним произвођачима из Србије.

У наредном периоду очекује се долазак и других модних имена и то због квалитетне радне снаге, али и близине тржишта. Услужно шивење за странце осећа се и у спољнотрговинском резултату. У 2020. години текстилна индустрија је извезла робу вредну 916 милиона долара. Извоз одевних предмета износио је 621 милион долара.

- Од укупног извоза одевних предмета већина се и даље односи на дорадне и услужне послове за иностране партнере - додају у ПКС. - Углавном су у питању иностране компаније које су део своје производње пребациле и сада послују у Србији и производе за своје матичне компаније. Ту су и домаће компаније које раде услугу шивења и кројења за иностране купце. Укупан увоз у 2020. години износио је 1,15 милијарди долара, а вредност увоза сировина за текстилну индустрију износила је 470 милиона долара. Већину тог материјала испоручују купци готових производа за које домаћи текстилци обављају услужне послове.

СТАРИЈИ У ВЕЋИНИ

ТЕКСТИЛНА индустрија тренутно запошљава око 65.000 радника. Њихове плате утичу на крајњу цену производа и није могуће потпуно аутоматизовати производњу.

- Од када је уведен систем дуалног образовања отворено је неколико одељења у средњим стручним школама у којима се данас обучавају модни кројачи, моделари и механичари текстилних машина - напомињу у ПКС. - Тако се данас ови образовни профили школују у Београду, Чачку, Новом Пазару, Лесковцу, Ужицу. У структури радне снаге још увек су више присутни старији радници, али очекује се у будућности да млади почну да преузимају њихова места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)