МИЛИОНИ ЗА МРЕЖУ У СЕЛИМА: Кредит ЕБРД уа широкопојасну инфраструктуру

Б.Царановић

28. 01. 2021. у 15:07

МИЛИОНИ ЗА МРЕЖУ У СЕЛИМА: Кредит ЕБРД уа широкопојасну инфраструктуру

Фото: "Новости"

Европска банка за обнову и развој потписала је са Владом Србије уговор о кредиту од 18 милиона евра за пројекат широкопојасне мреже у руралним подручјима и уговор о донацији од 1,7 милиона евра коју су обезбедили билатерални донатори из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ).

То ће омогућити Србији да финансира дизајн и изградњу оптичке широкопојасне инфраструктуре у руралним регионима земље, саопштила је ЕБРД.

Тако ће 90.000 домаћинстава и 600 школа и јавних институција у руралним подручјима у Србији добити приступ брзом широкопојасном интернету захваљујући пројекту дигитализације Владе Србије који подржавају ЕБРД и билатерални донатори у оквиру WБИФ.

Како је наведено, захваљујући том пројекту биће побољшан приступ образовању и информацијама за ученике и људе у руралним подруцјима.

Пројекат је део иницијативе за промоцију дигитализације као покретаца економског раста и позиционирање земље као средиста за развој ИТ сектора.

Тренутно је само 69 процената руралних српских домаћинстава повезано са фиксним широкопојасним мрезама, у поредењу са 85 процената у урбаним срединама (на основу података из 2019. године).

Овај јаз значајно отежава приступ економским могућностима великом делу становништва, наведено је у саопштењу.

Такође, указују да су мере карантина због пандемије ковида 19 широм света показале да је брзи интернет пресудан за рад од куће, наставак образовања, приступ медицинским и финансијским услугама или једноставно одржавање комуникације са спољним светом.

Чак и пре пандемије коронавируса, недостатак широкопојасног интернета за сеоске школе идентификован је као растући проблем за Србију пошто четвртина свих ученика похађа школе у сеоским срединама.

Последњих година, како је наведнео, раст уписа у руралним регијама надмашио је раст у свим осталим школама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)