СЛАБО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА МОРАТОРИЈУМ: Јавило се око 1 одсто клијената

Б.Царановић

26. 01. 2021. у 17:58

СЛАБО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА МОРАТОРИЈУМ: Јавило се око 1 одсто клијената

Фото Танјуг

ПРВОГ месеца важења трећег мораторијума, интересовање за олакшице у отплати финансијских обавеза је било мало, драстично мање него за претходна два. У Удружењу банака Србије кажу да се банкама за олакшице јавило око један одсто клијената.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић сматра да је мало интересовање за понуђене олакшице заправо добар знак. У Народној банци Србије и већини банака, међутим, сматрају да је још рано да се доноси закључак, јер је рок за пријаву за мораторијум априла.

Васић сматра да су претходна два мораторијума дала добре резултате и претпоставља да су се за олакшице највише јавили запослени у сектору градског хотелијерства јер су они испуњавали прописане услове да су или остали без прихода или да су им приходи били знатно смањени. Васић указује да је добро што трећи мораторијум дуже траје, па ће сви они који буду имали проблема у сервисирању обавеза, за олакшице моћи да се пријаве све до краја априла.

- Одлука Народне банке Србије којом је дужницима погођеним пандемијом омогућено одобравање олакшица у отплати обавеза према банкама ступила је на снагу 15. децембра 2020. године - кажу у НБС. - Поступајући у складу са прописаном обавезом, све пословне банке су до 22. децембра 2020. године на својим интернет презентацијама објавиле обавештења у вези са тим олакшицама. Имајући у виду наведено, реализација мера је тек у почетној фази, тако да је преурањено у овом тренутку износити било какве оцене

За разлику од прва два мораторијума трећи су грађани и фирме морали сами да затраже од банке. Њиме су омогућене олакшице у сервисирању обавеза према банкама грађанима чија су примања знатно погођена пандемијом и привреди којој је из истог разлога опао промет или одређени период није ни радила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miodrag iz Peći

26.01.2021. 22:08

Nije istina. Svih četvoro članova (ja, sin i dve ćerke) smo tražili moratorijum ali su nas glatko odbili i sada su nam meni penzija i deci plata blokirane i plus smo u kreditni biro sa nemogućnošču da izvadimo kredit za refinansiranje. Svi ćemo podneti žalbu lično guvernerki.

Klijent

27.01.2021. 11:00

Uzeli su mi ratu u junu oko 500000 i vratili zbog moratorijuma, ali ne na moj račun nego na neki drugi .Sledeća rata u decembru tada mi uzimaju još 17000 , a pola godine obrću keš koji sam dala i to tako treba kao pomogli pa još uzeli.