НИС УЛАЖЕ ЈОШ 80 МИЛИОНА ДОЛАРА: Домаћа нафтна компанија повећањем ефикасности рада успела додатно да смањи трошкове и очува стабилност

Е. Б. Т.

11. 01. 2021. у 09:37

ПРЕТХОДНА година показала је да нико не може да прогнозира цену нафте од које зависи да ли ће поскупети или појефтинити гориво у Србији, као и у земљама широм света.

НИС УЛАЖЕ ЈОШ 80 МИЛИОНА ДОЛАРА: Домаћа нафтна компанија повећањем ефикасности рада успела  додатно да смањи трошкове и очува стабилност

Фото Танјуг

Реч је о глобалном тржишту на које утичу многобројни фактори. Ово каже генерални директор НИС Кирил Тјурдењев, истичући да та компанија увози две трећине нафте коју прерађује.

- Свега једну трећину производимо у Србији и због тога зависимо од кретања цена на светском тржишту - прецизирао је Тјурдењев. - Ипак, повећањем ефикасности рада и смањењем трошкова, очували смо стабилност и цене.

НИС наставља са улагањима у "Рафинерију нафте Панчево", а Тјурдењев истиче да је следећи пројекат модернизација постројења каталитичког крекинга, вредан 80 милиона долара, који ће омогућити и већу производњу пропилена. План је да буде завршен у наредним годинама.

Почетком рада "Дубоке прераде", половином новембра прошле године, рафинерија је постала једна од три најмодерније у региону. То је био кључни пројекат друге фазе њене модернизације. Тиме је омогућена производња већих количина најквалитетнијих горива, дизела и бензина, према европским стандардима, који имају највећу вредност на тржишту.

- Комплекс "Дубоке прераде" има и еколошке бенефите - истиче Тјурдењев.

- Престали смо са производњом мазута са високим садржајем сумпора и смањили смо емисију штетних материја у атмосферу, што ће унапредити еколошку слику не само у Панчеву, већ и у целој земљи.

ГОРИВА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

КОД планирања великих инвестиција треба водити рачуна и о променама у структури потрошње које ће се десити у будућности - истиче Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. - Требало би улагати у горива нове генерације. Према пројекцији Европске асоцијације рафинерија, сирова нафта ускоро неће бити једина сировина која се прерађује, па у том смислу, можда ће озбиљнији профит доносити нека постројења за добијање синтетичких горива или из биомасе и отпада.

Вест о модернизацији панчевачке рафинерије узбуркала је недавно јавност у Хрватској. Њихови медији су тада признали да ће то погоршати положај хрватске компаније ИНА на регионалном тржишту. Навели су да ће се у Панчеву производити више деривата него раније и то по нижој цени, а да први ефекат произлази из основног односа понуде и тражње.

Томислав Мићовић, из Удружења нафтних компанија Србије, за "Новости", оцењује да је постројење "Дубока прерада" велика предност:

- Постројење које обезбеђује бољу валоризацију сирове нафте увек је добродошло, несумњиво повећава конкурентску способност Рафинерије на постојећем, а може отворити и могућност пласмана на новим тржиштима.

Хрватски медији су у анализи закључили да би ријечка рафинерија морала да доврши процес модернизације и да изгради постројење слично ономе у Панчеву да би ИНА постала конкурентна. Мићовић даје сличну оцену и истиче да ће ријечка рафинерија тешко одбранити своја традиционална тржишта без постројења за дубоку прераду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)