ДРЖАВИ ОСТАЈУ САМО НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ФИРМЕ: Влада намерава да једним законом регулише сва предузећа у власништву Србије

С. Б.

09. 01. 2021. у 14:00

ДРЖАВА припрема стратегију како ће управљати својом имовином. Сва предузећа у већинском државном власништву, и јавна, али и привредна друштва у којима је Србија највећи акционар, наћи ће се под окриљем једног закона.

ДРЖАВИ ОСТАЈУ САМО НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ФИРМЕ: Влада намерава да једним законом регулише сва предузећа у власништву Србије

Држава доноси стратегију управљања имовином

У Министарству привреде, које ће бити надлежно за њих, најављују да ће акциони план управљања овим фирмама бити усвојен у марту. Важно питање на који стратегија треба да да одговор је и које су то фирме из којих дражава намерава да - изађе.

У поступку приватизације тренутно се налази укупно 78 предузећа. Јавни позиви су расписани за три фирме. Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић најављује да ће се током ове године купци тражити за њих још двадесетак.

- У децембру је усвојен документ који је полазна основа за дефинисање политике државног власништва - рекао је Стевановић. - Један од приоритета Владе биће да сва предузећа, у којима је држава већински власник, ставимо под исти кров и капу. То су јавна предузећа, али и државне фирме у прерађивачком сектору или наменској индустрији. Сви ће бити уоквирени једним законским оквиром. Идеја је да држава одреди која су предузећа у којима жели да остане власник, у којима има свој интерес. Сва остала предузећа, која не испуњанвају те критеријуме, биће понуђена за приватизацију или ће се решавати кроз стечај.

У онима у којима држава остане већински сувласник, како најављују, мораће да се уведу правила корпоративног управљања. То подразумева стратегије, планове и праћење њиховог испуњења.

- Бираће се на одређен начин надзорни и извршни одбори - додаје Стевановић. - Посебни услови ће важити за директоре. Одговараће строго. Биће порописана политика награђивања и кажњавања. Циљ је да дивиденде и добит предузећа буду већи из године у годину.

ПРОДАЈА

ОВЕ године ће на продају бити понуђено двадесетак предузећа из надлежности Министартсва привреде.

- Ићи ће јавни позив за "Петрохемију", ПИМ "Иван Милутиновић" и Југословенско речно бродарство - рекао је Драган Стевановић. - Волели бисмо да буде заинтересованих. Важно је да сва предузећа из нашег портфеља нису проблем за буџет Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)