ВЛАДА ОГРАНИЧИЛА УВОЗНИКЕ: Каква су нова правила за куповину вина пореклом из Европске уније

Е. Б. Т.

01. 12. 2020. у 14:55

ВЛАДА ОГРАНИЧИЛА УВОЗНИКЕ: Каква су нова правила за куповину вина пореклом из Европске уније

Фото Н. Скендерија

УВОЗНИЦИ и дистрибутери вина могу да одахну. Влада Србије донела је одлуку којом се ближе уређују услови за расподелу квота за увоз 2,5 милиона литара вина пореклом из ЕУ по преференцијалној стопи и одредила максималну количину коју може да купи један привредник са тог тржишта.

Тиме је решена компликована ситуација о чему су "Новости" већ писале, која је настала након што је један трговински ланац у јуну откупио 70 одсто целокупне годишње квоте и онемогућио друге трговце и дистрибутре да до краја године увозе ово пиће по повлашћеном третману. Привредници су тада тражили да се одреди максимална количина вина коју унутар квоте може да повуче једна компанија, како не би дошло до поремећаја на тржишту. Влада је дефинисала ограничење по увознику.

У Службеном гласнику се наводи да је максимална количина коју може да увезе један привредни субјект у оквиру сваког од прва три квартала 15 процената од кварталне квоте, односно 93.750 литара.

- Расподела квоте за увоз вина вршиће се методом заснованом на хронолошком редоследу подносења царинских декларација, принцип "први дошао, први услужен" - истиче се у одлуци. - Годишња квота расподељена је на једнаке кварталне од по 625 хиљада литара вина, а неискоришћена количина у кварталу додаваће се дозвољеној количини за увоз у наредном кварталу.

Уколико привредник није у претходном периоду увезао 15 процената дозвољење квоте, недостајућа количина се додаје дозвољеној у наредном кварталу. Маркетиншка година у којој се расподељује квота обухвата период од 1. јануара до 31. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srdjan

02.12.2020. 00:24

Како ће бити спречено да неко једноставно искористи неколико правних лица и понови ситуацију? Мислим да је једино ограничење које ће радити да на ПРОДАЈНОЈ страни не може да се прода више од 15% квоте у прва 3 квартала. У супротном ово је једноставно заобићи. можда грешим.