ИЗВОЗ ЈУНАДИ УМЕСТО БЕБИ БИФА: Наша земља од почетка године пласирала 3.500 тона бифтека у Турску

Ј. Субин

30. 11. 2020. у 09:40

ИЗВОЗ ЈУНАДИ УМЕСТО БЕБИ БИФА: Наша земља од почетка године пласирала 3.500 тона бифтека у Турску

Фото промо

ОД почетка године Србија је у Турску извезла око 3.500 тона беби бифа. У Европску унију отишло је свега 100 тона, иако је наша квота готово 7.000 тона, овог најквалитетнијег меса.

Али, на тржишту Србије и даље постоји између 3.000 и 4.000 јунади "вишка". Држава је неколико пута, током ове године, кроз робну размену, откупљивала јунад, у замену за меркантилни кукуруз. Део сточара је успео да замени своја грла, али је обећани велики извоз још мртво слово на папиру.

Како нам је испричао Ненад Будимовић, секретар за сточарство у Привредној комори Србије, са Турском је извоз увек неизвестан, они то час обуставе, па онда активирају. То зависи од курса лире, али и политичке ситуације.

- Прошле године мерама Владе Србије дошло је до тога да су подстицаји повећани за утовљену јунад и уматичена грла, па се сточарима исплатило да гаје - говори Будимовић.

- Држава их је подстакла, јер имамо добар аранжман на папиру, међутим, реализација није.

ПОДСТИЦАЈИ

ПОСТОЈИ предлог да држава да подстицаје за извоз. Без обзира на то што ЕУ не дозвољава овакву подршку, требало би да им се потез детаљно аргументује, сматра Будимовић.

- Сви имају циљ да се одвија бизнис, а само је ЕУ недавно одвојила три милијарде евра за помоћ својим фармерима - каже наш саговорник. - И то је дозвољено, а ми да градимо нашу позицију - не. Јесмо ми кандидати за ЕУ, али нико не жели осиромашену земљу.

За ЕУ имамо велику квоту, али је отишло само 100 тона. Изгубили смо трговце у Италији и Грчкој и нисмо конкурентни. Некада смо много извозили месо у Грчку, сада више не.

Србија извози више живе животиње. Тако смо извезли готово 10.000 комада јунади, што је за неких 30 одсто више него прошле године, објашњава Будимовић. И то највише у земље ЦЕФТА. Било је око 600 комада за Либан, али јунад из Србије највише узима Босна и Херцеговина.

- Јуне се тови годину дана, а наша храна је скупља у односу на ону која се даје у земљама ЕУ - објашњава Будимовић. - У Србији се не користи генетски модификована храна. Кина, ЕУ, Турска, па и Русија, јесу земље где бисмо могли да извозимо. У Кину иду неке занемарљиве количине, преко Хонгконга. Ни то нам не би било далеко, када би се радило у континуитету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)