ПРИВРЕДА СТРАХУЈЕ ОД НОВИХ ДАЖБИНА: Предузећа са зебњом чекају кројење локалних буџета, који су "под притиском" због пандемије

Е. Б. Т.

30. 11. 2020. у 11:00

ПРИВРЕДА СТРАХУЈЕ  ОД НОВИХ ДАЖБИНА: Предузећа са зебњом чекају кројење локалних буџета, који су под притиском због пандемије

Фото: Depositphotos

ПРИВРЕДНИЦИ страхују да ће им локалне самоуправе од следеће године повећати порез на имовину и друге парафискалне намете, што би додатно отежало њихово пословање.

Проблем је што су касе градова и општина под великим притиском, јер су у марту добиле налог да морају да смање издатке за 20 одсто. Ако такво ограничење остане и у наредној години, мањи прилив од државе могле би да надоместе кроз повећање дажбина фирмама.

Ово, у разговору за "Новости", каже Драгољуб Рајић, координатор Мреже за пословну подршку, истичући да ће се то знати до краја године, када буду дефинисани локални буџети.

Иван Николић, Фото Танјуг

 

С друге стране, економиста Иван Николић сматра да уколико таква намера и постоји, неће моћи да се реализује због проблема у којима се привреда налази. Челници неколико већих локалних самоуправа репортере нашег листа уверавају да не планирају ни поскупљење постојећих, нити било какве нове намете.

Рајић наглашава да је у току ове године било доста позитивних примера из градова и општина који су одложили наплату различитих накнада и закупа пословног простора, али да због кресања буџета имају велики проблем да обезбеде финансирање. Менаџери компанија, које су чланице Мреже, имају информације из појединих локалних самоуправа да ће неке дажбине морати да се повећају.

- Проблем је што фирме за исту намену плаћају по две-три различите накнаде, једну републици, другу локалној самоуправи, трећу неком фонду који скупља новац, на пример, за рециклажу - објашњава Рајић. - У току ове године су већ уведене неке дажбине кроз комуналне услуге. Компаније у неким општина се жале да су сада добиле нову накнаду, која се зове противпожарно одржавање. То им иде кроз комуналне услуге, иако то већ плаћају одвојено, јер имају уговоре са фирмама за заштиту од пожара.

БЛИЗУ 600 ДАЖБИНА

КОМПАНИЈЕ плаћају око 590 парафискалних намета, а има читав низ нерешених питања у вези са критеријумима на основу којих се одређују и зашто се уводе - истиче Драгољуб Рајић и додаје да је потребно направити регистар ових дажбина да би се знало какве су обавезе привредника.

Он подсећа да је ове године уведена и еколошка такса, а многа предузећа издвају за еколошку заштиту преко комуналних услуга. Само порез на имовину, како истиче, представља све теже оптерећење и привредници се плаше да ће поново бити повећан, као што је било и у претходним кризним ситуацијама.

Драгољуб Рајић, Фото Танјуг

Николић има супротно мишљење.

Он истиче да нису најављени никакви нови намети или повећање неких пореских облика:

- С обзиром на проблеме у којима се привреда налази, сумњам да ће локалне самоуправе успети да је реализују, јер им је за то потребна сагласност Министарства финансија или Владе.

ПЛАН ДА СЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА ОЛАКША ПОСЛОВАЊЕ

ГРАД Нови Сад не планира повећање парафискалних намета, нити било какво додатно оптерећења привреде, наводе за наш лист у надлежној управи. Они истичу да су до сада реализовали три пакета помоћи привредницима и предузетницима у условима пандемије, кроз знатне олакшице за све закупце пословних простора и јавних градских површина. Вредност те подршке износи више од 3,8 милиона евра.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић категорично тврди да се уопште не разматра могућност поскупљењу дажбина.

- Свесни смо да су привредници и предузетници суочени са проблемима, али ценимо што упркос таквој ситуацији углавном измирују своје обавезе према Граду и због тога уопште не размишљамо о повећању намета - каже Миленковић и наглашава да је Град у овој години смањио износе различитих накнада и цену закупа пословног простора.

Ни у Краљеву не планирају увођење нових или поскупљење постојећих намета. Градоначелник Краљева Предраг Терзић истиче да градска власт покушава да у сарадњи са привредницима пронађе нове начине како би им олакшали пословање.

- Угоститељима смо, на пример, снизили цену најма јавних површина за њихове баште - каже Терзић. - Никаквог поскупљења, ни увођења нових такси у Краљеву неће бити. Упркос пандемији, у првом полугођу остварили смо приход већи за 150 милиона динара у односу на исти период лане, тако да смо у могућности да помогнемо привредницима овог краја.

У Пожаревцу, такође, засад нема најава да ће се повећавати дажбине. Ово је за наш лист потврдила Душанка Беговић, руководилац локалне пореске администрације. Е. В. Н

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)