ПОЧЕЛО СА РАДОМ НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ РАФИНЕРИЈЕ! ВУЧИЋ: Ово је велики дан за Србију и даље унапређење односа са Русијом (ВИДЕО)

Novosti online

18. 11. 2020. у 12:17

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаности поводом почетка рада постројења "Дубока прерада", кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву.

ПОЧЕЛО СА РАДОМ НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ РАФИНЕРИЈЕ! ВУЧИЋ: Ово је велики дан за Србију и даље унапређење односа са Русијом (ВИДЕО)

Фото: ТанјугПОСТРОЈЕЊЕ ВРЕДНО 300 МИЛИОНА

Данас је почело да ради постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања вредно 300 милиона евра.

То ће омогућити да се у Рафинерији производи више моторног горива, а мање горива са нижом маржом.

Иначе, председник Вучић је присуствовао и постављању камена темељца за изградњу овог постројења.

Фото: Принтскрин

 

ОЗНАЧЕН ПОЧЕТАК РАДА ПОСТРОЈЕЊА

Председник је обишао командну салу Рафинерије, где је с председником Гаспром њефта Александром Дјуковом и министарком Зораном Михајловић означио је почетак рада постројења за дубоку прераду.

Вучић је претходно пожелео срећан рад свима у командној сали Рафинерије.

- Што се будемо више развијали наше потребе за коксом ће расти - рекао је Вучић.


На дубокој преради биће ангажовано више од 60 домаћих стручњака, што је још једна корист за локалну заједницу.

Фото: Танјуг

 

ТЈУРДЕЊЕВ: ВЕЛИКИ ИСКОРАК У НОВУ ЕРУ

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, казао је да је ово велики искорак у нову еру рада.

- То је нова референца компаније и нови стандарди, производимо кокс који се досад само увозио. То је велики бенефит за нас - казао је Тјурдењев.

Фото: Танјуг

 


ДЈУКОВ: ПРОЈЕКАТ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН

Александар Дјуков истакао је да је 2017. године најављен почетак изградње комплекса, а данас може да се каже да је пројекат успешно реализован.


- Овај високоефикасан пројекат може успешно да почне - поручио је председник Гаспром њефта.

Како каже, овај пројекат је од велике важности како за Рафинерију у Панчеву, тако и за целокупну компанију НИС.

- Пуштањем у рад овај пројекат, дубина прераде ће се побољшати и стаће у ред најквалитетнијих и најнапреднијих таквих објеката у читавом свету - рекао је Дјуков.

 


ВУЧИЋ: ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ

-Малопре сам рекао господину Дјукову, пре три године сам мало веровао да ћемо успешно да завршимо овај пројекат. Људи који су градили ову конструкцију од 96 метара имали су више вера и знања од мене. Ово је велики дан за Србију и наше односе са Русијом. Имаћемо мање прашине и прашкастих честица. Ово постројење показује како као Феникс из пепела можете да подигнете нешто што је било урушено 90-тих-рекао је председник Вучић.

- Најважније је да ће ово постројење допринети даљем развоју и од великог је значаја за целу земљу. Оно показује како као феникс из пепела можете да подигнете нешто - навео је Вучић.

Како каже, није случајно да се Србија данас налази на челу Европе по стопи раста, и додаје да са истим жељама и захтевима улазимо и у наредне године.

- Ми са ММФ и Светском банком имамо проблеме око Петрохемије, а данас смо чини ми се широм отворили врата договору с представницима Гаспромњефта. Чини ми се да смо близу да нађемо решење.


- То није лак задатак али заједнички то можемо да урадимо. Поносан сам на наше раднике. Видео сам овде радосне људе који верују у своју компанију. Они знају да је будућност пред њима - нагласио је Вучић.

-Честитам свима на озбиљном резултату. Живело пријатељство између Србије и Русије-додао је председник.

 

ХАРЧЕНКО: ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР ТЕМЕЉ ПАРТНЕРСТВА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али је водећа грана тог партнерства енергетски систем - изјавио је данас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и додао да отварање постројења "Дубока прерада" у Панчеву то и доказује.

Амасадор истиче да он не зна ни за једну енергетску компанију у региону и Европи да у садашњим околностима пандемије и неповољној ситуацији на тржишту наставља развој и завршава најважније пројекте као што то ради НИС.

-Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али водећа градна тог партнерства је енергетски сектор - истиче амбасадор и додаје да сваки облик сарадње између две земље није могућ без добрих односа у политичкој сфери.

Сви резултати на терену, истиче Боцан-Харченко, остварују се захваљујући сталном дијалогу између српског и руског председника.

- НИС остаје наше водеће заједничко предузеће у целокупној сарадњи и данашњи догађај то и потврђује - подвукао је амбасадор.

Компанија је, додаје, усмерена ка технолошком развоју и модернизацији производа, како би, истиче, пружила допринос већ добро и великој привредној стопи раста у Србији.

-Ново постројење допринеће развоју НИС-а и Србије, а поред тога пружиће и већу енергетску стабилност и безбедност земље и региону - рекао је Боцан-Харченко.

НИС: ЗАВРШЕТАК ОВОГ ПРОЈЕКТА НЕ ЗНАЧИ И КРАЈ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија Гаспром њефт и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

Пуштању у рад "Дубоке прераде" присуствују и министар без портфеља Ненад Поповић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка животне средине Ирена Вујовић, бивиши министар енергетике Александар Антић, градоначелник Панчева Александар Стевановић, заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Фото: Принтскрин 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Marko

18.11.2020. 23:14

Ovakav projekat je od velike važnosti ne samo za Pančevo nego i za sve građane, svaka čast predsedniku Vucicu što i u ovim za sve teške trenutke od teške bolesti bori da nam ekonomija raste i da se zemlja razvija