САСТАНАК МИНИСТАРА МАЛОГ И СЈАРТА: Девет мађарских компанија уложиће у Србију 75 милиона евра

Танјуг

29. 10. 2020. у 18:13

САСТАНАК МИНИСТАРА МАЛОГ И СЈАРТА: Девет мађарских компанија уложиће у Србију 75 милиона евра

Фото: Танјуг

МИНИСТАР финансија Синиша Мали састао се данас са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом који је рекао да је Мађарска са 25 милиона евра подржала девет домаћих компанија, како би оне инвестирале у Србију.

Сијарто је истакао да ће вредност укупних инвестиција бити три пута већа, односно између 75 и 80 милиона евра.

Како је саопштило Министарство, те компаније ће инвестирати у логистичке центре, фармацеутску индустрију, прераду воћа и у метало - прерађивачку индустрију, и то углавном у централну и јужну Србију.

Када је реч о Војводини, ту ће наставити са Пројектом економског развоја који подразумева подршку за мала и средња предузећа.

Мали је истакао да је долазак девет мађарских компанија у Србију сјајна вест за нашу земљу и добар сигнал Владе Мађарске, поготово у условима пандемије коронавируса.

Додао је да ће одржати заједнички састанак са представницима свих компанија, како би оне што пре почеле да раде у Србији.

Саговорници су разговарали и о сарадњи Србије и Мађарске на великим инфраструктурним пројектима, са посебним нагласком на модернизацију пруге између Суботице и Сегедина, која је кључан пројекат за становништво тог дела две земље.

Фото: Танјуг

Како је договорено, у најкраћем року ће се преузети све неопходне активности како би изградња почела што пре, те како би све било завршено до половине 2022. године.

Тема састанка је била и завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, за које ће, према речима министра Малог, Влада Србије издвојити 300 милиона динара, колико ће у њега уложити и Покрајинска Влада.

Саговорници су се сагласили да је тај пројекат од изузетног значаја за оба народа и обе државе.

Мали је нагласио да је важно да у временима кризе можете да се ослоните на пријатеље, као што је Мађарска, и захвалио на огромној подршци коју је та земља на овај начин пружила Србији.

Саговорници су се сагласили да су обе земље обимним и свеобухваним пакетом економских мера одговорили на кризу изазвану пандемијом коронавируса, те да су на тај начин спасиле своје привреде.

Како је истакао министар Мали, о томе сведоче и међународне финансијске институције, које су похвалиле начин на који се Србија бори са пандемијом, али и макроекономски резултати.

Мали је истакао да је јавни дуг Србије под контролом и на нивоу од 57 одсто БДП-а, да је пројекција Министарства финансија да ће привредни раст на крају године бити минус један одсто, али да он верује да може да буде и на истом нивоу од претходне године.

Министар Сијарто је потврдио да ће Србија, уколико привредни раст буде на нивоу од прошле године, бити шампион у Европи.

Мали и Сијарто су закључили да ће улагање мађарских инвеститора и нови инфраструктурни пројекти још дубље повезати два народа и две земље, и учврстити добре односе које су започели председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)