НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта је тачно делегација из Вашингтона радила на Газиводама

Ј. СУБИН

28. 10. 2020. у 11:51

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта је тачно делегација из Вашингтона радила на Газиводама

Језеро Газиводе

СНАБДЕВАЊЕ водом читавог краја, укључујући и термоелектрану "Обилић", производња струје, наводњавање и туризам, који би могао да се унапреди, неке су од ставки Студије изводљивости како би се увео ред у коришћење језера Газиводе, сазнају "Новости".

Уз то, студија ће садржати део око унапређења заштите животне средине, док ће друга фаза бити сређивање акумулације "Ибар-Лепенац", чиме би се повећала запремина воде која се користи за наводњавање и пиће. Иначе, недавно су представници америчког министарства енергетике обишли Београд и Приштину, како би прикупили сву потребну документацију за израду ове студије. Наша страна се и те како радује, јер ће Централна Србија коначно имати користи од нечег у шта је улагала и градила.

- Посета је била изузетно продуктивна - рекли су нам у Амбасади САД у Београду. - Ова интерагенцијска делегација, предвођена Министарством енергетике САД, још једном је показала посвећеност америчке владе нормализацији економских односа између Косова и Србије. Овом посетом започињемо низ разговора на техничком нивоу, који треба да се наставе у наредним месецима. Чланови делегације су се састали са представницима ресорних министарстава Србије и Косова, електропривреде, водопривреде и пословне заједнице.

У Амбасади САД објаснили су нам да су се Вашингтонским споразумом обе стране, између осталог, обавезале на енергетску диверсификацију и заједнички рад на студији изводљивости у вези са језером Газиводе.

- Како је у центру пажње делегације управо интензивирање дијалога и рационално управљање заједничким ресурсима, делегација је посетила Газиводе и тиме започела истраживање од кључног значаја за студију. Сарадња суседа на рационалном управљању водопривредним и енергетским ресурсима привући ће нове регионалне инвестиције и донети дугорочне економске користи народу и Србије и Косова.

Наши стручњаци за енергетику истичу да ће струју која се производи у Газиводама моћи да користи и Централна Србија, јер ће транспарентно да кола кроз мрежу, па ће се знати колико је тачно киловата отишло, али и колико то кошта. Сада, ти сви киловати иду у електромрежу Приштине, али их највише користи северни део покрајине. Ипак, то је мали проценат струје који се ту производи. Језеро Газиводе је најбитније за водоснабдевање, али и хлађење термоелектране у Обилићу.

- То је све леп потенцијал, који може да користи за нормализацију односа - сматра наш стручњак за енергетику. - Суштина целог проблема је да се створи одржива економска средина. Јер кад постоје вода, струја и добри односи сви ће хтети ту да инвестирају, oдносно, када постоји економска сигурност. Наша улога је да прођемо што боље у тој студији, економски гледано, не политички.

Језеро Газиводе

Приштина, међутим, више је него незаинтересована да било шта ту мења и дели. Чак су кроз званичне папире провукли да, без обзира на то каква буду решења у студији, неће мењати ништа што би подразумевало да енергент може да користи и Централна Србија. Ипак, наши стручњаци сматрају, да ће ту Американци успоставити правила игре и без обзира шта која страна жели, по томе ће се и радити.

- Када се у платформи постави како ће да се ради, тако се и понашаш - сматра наш енергетичар. - Нема ту много, хоћеш или нећеш.

СРБИЈИ ХИДРОЦЕНТРАЛА И ТЕРИТОРИЈА

ЈЕЗЕРО Газиводе ће се поделити између Косова и Србије по добрима. А то значи да ће Косово добити воду за термоелектране и пољопривреду, а Србија хидроцентралу и територију Газивода, рекао је аналитичар из Приштине Фесник Хаљими за портал "Косово онлајн".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)