У РОМИНГУ КАО КОД КУЋЕ: Грађане Србије очекују нижи трошкови телефонирања у земљама Западног Балкана

Б. Ца. - Ј. С.

28. 10. 2020. у 10:00

У РОМИНГУ КАО КОД КУЋЕ: Грађане Србије очекују нижи трошкови телефонирања у земљама Западног Балкана

Новости

ТРЕНУТНО житеље наше земље десетак минута разговора са Србијом из неке од пет земаља Западног Балкана кошта око 300 динара. На срећу, неће још дуго. Овај досадашњи трошак за долазне и одлазне позиве, поруке и интернет у ромингу Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније или Косова и Метохије биће укинут следеће године.

Како је речено на отварању Трећег дигиталног самита Западног Балкана у Тирани, укидање ових трошкова за грађане почело је Споразумом из Београда 2019. и биће окончано идуће.

- На Дигиталном самиту, који је био одржан у Београду у априлу 2019. представници економија Западног Балкана су потписали Споразум о снижавању цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана - каже, за "Новости", Татјана Матић, секретарка у Министарству телекомуникација. - На овај начин, потписници су се сагласили да се максималне малопродајне цене роминга у региону Западног Балкана доведу на ниво цена према правилу "као код куће", односно према правилима која важе у Европској унији, и то најкасније до 1. јула 2021.

Према њеним речима, реализација Споразума је донела знатне уштеде грађанима на територији Западног Балкана јер се укидају додатни трошкови услуге роминга, а након потпуне имплементације, житељи ће за услугу роминга плаћати идентичне цене као унутар своје матичне мреже.

Клијенте МТС-а минут разговора током боравка у ових пет земаља кошта 19,06 динара, док јављање на позив из ових држава кошта 3,58 динара. Слање СМС стаје 8,59 динара. Сваки мегабајт кошта 3,15 динара...

Цене услуга у ромингу драстично су више када се из Западног Балкана позивају контакти других дестинација у свету. Тада сваки минут кошта 100 динара. Како у МТС кажу, подржаће све што буде предвидео Споразум. У свим досадашњим фазама иницијативе за укидање роминга на подручју Западног Балкана, Телеком Србија је, тврде, спроводио одлуке и смернице које су надлежни органи доносили, што ће учинити и овом приликом.

Из "Теленорове" мреже у ромингу ових земаља, цена минута када се у Србији позива исти оператер кошта 7,20 динара, док позивање контакта било ког другог оператера у оквиру ових пет земаља кошта 27,99 динара по минуту. Слање порука у ромингу је 2,88 динара, а десет мегабајта интернета је око 21 динар. Разговори са другим земљама Европе су око 100 динара по минуту.

Како на сајту "Випа" стоји, сервис "Балкан зона" садржи регулисане промо-цене саобраћаја од 10. јула ове године за ових пет дестинација, које су много ниже од цена саобраћаја за остале дестинације. Одлазни позиви су 7,05 динара, долазни 3,53, а поруке 2,82 динара.

ВЕЛИКА ЗАРАДА

ПРОЦЕЊУЈЕ се да се у Србији од укупног роминг саобраћаја, 70 осто односи на Западни Балкан. У БиХ чак 40 одсто укупних телекомуникационих прихода чине телефонски и интернетски роминг. Вероватно се очекује да оператери не буду одушевљени овом идејом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)