НОВИ ПОДАЦИ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Штедња достиже максимуме, све више поверења грађана у домаћу валуту

Б. Ца.

27. 10. 2020. у 16:33

НОВИ ПОДАЦИ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ:  Штедња достиже максимуме, све више поверења грађана у домаћу валуту

Новости

ДА грађани имају све више поверења у домаћу валуту сведочи чињеница да и динарска и девизна штедња настављају да расту и достижу своје највише нивое!

Према последњем податку Народне банке Србије, динарска штедња, износи готово 90 милијарди динара, што је готово пет пута више у односу на крај 2012. године.

У последњих осам година, динарска штедња је у просеку годишње повећавана за око девет милијарди динара, што је шест пута већи износ него у периоду 2002-2012. године. Лане је динарска штедња повећана за 18,5 милијарди динара, што је око 30 одсто, док је овогодишњи раст 10 милијарди динара, или 13 одсто.

Од октобра прошле године, штедња у домаћој валути повећана је за око 20 процената. Просечан годишњи раст динарске штедње у процентима од 2013. године износи 25 одсто, што значи да се штедња у домаћој валути повећава убрзано, за четвртину у просеку сваке године у последњих осам година.

Раст, иако умеренији, бележи и девизна штедња становништва. Она је према последњим подацима достигла 11,2 милијарде евра и након повећања за 0,8 милијарде евра у 2019. години, у овој години њено повећање износи 0,4 милијарде евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)