НОВИ ЗАКОН О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОД 2022. ГОДИНЕ: Држава улаже четири милијарде у фискалне касе

E.B.T.

27. 10. 2020. у 13:29

НОВИ ЗАКОН О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОД 2022. ГОДИНЕ: Држава улаже четири милијарде у фискалне касе

Синиша Мали

НОВИ Закон о фискализацији чија се примена очекује од 1. јануара 2022. године, неће представљати никакво оптерећење за привреднике.

За нова софтверска решења и фискалне касе, предвиђене овим документом, држава ће буџетом за следећу годину издвојити од 3,5 до четири милијарде динара. Ово је на конференцији за новинаре у Палати правде истакао министар финансија Синиша Мали.

Он је објаснио да ће овај закон, као и закон о е-фактурама, чије је предлоге припремило његово Министарство, допринети да се сива економија још више сузбије.

- Предлог закона о фискализацији и увођењу нових фискалних каса, који је у петак објављен на сајту Министарства финансија за неколико дана ће се наћи у парламенту на јавној расправи - истакао је Мали. - Очекује се да ће бити донет до краја године, а да ће његова примена почети 1. јануара 2022. године.

Министар је нагласио да би тим законом било омогућено да се кроз онлајн систем прати промет. Последње измене Закона о фискализацији биле су 2004. године, а технологија и пословно окружење од тада су се, како наводи, много променили.

- Највећи терет нових фискалних каса преузеће држава, а привреда неће имати никаква оптерећења - рекао је Мали.

- За та нова софтверска решења и фискалне касе држава ће буџетом за следећу годину издвојити од 3,5 до четири милијарде динара. То улагање државе исплатиће се у року од годину до годину и по дана - нагласио је министар.

Други предлог закон који је припремило његово Министарство је о електронским фактурама, а Мали је изразио наду да ће тај документ бити усвојен у првом кварталу наредне године, док ће његова примена кренути, такође, од 1. јануара 2022. године.

Он је истакао да се е-фактуре уводе на захтев привреде и да више неће бити папирних рачуна, јер ће бити дигитализован. На тај начи се, како додаје,смањују потенцијалне неправилности и доприноси сузбијању сиве економије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)