ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ 13 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Б. Ца.

09. 10. 2020. у 12:46

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ 13 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Фото: Танјуг

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије су на крају септембра, износиле 13.030,3 милиона евра.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе од 136 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

На крају септембра бруто девизне резерве биле су за 338,8 милиона евра ниже него на крају претходног месеца, што је у највећој мери резултат деловања два фактора - плаћања девизних обавеза државе, као и активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту продајом девиза, ради наставка обезбеђења финансијске стабилности, односно ублажавања ефеката корона-кризе на домаћу економију.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 410,4 милиона евра и био је за 48 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих девет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4.821,6 милиона евра.

У септембру, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. НБС је на међубанкарском девизном тржишту у септембру нето продала 120 милиона евра. Посматрано од почетка године Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.635 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)