ПРЕМИЈЕРКА Брнабић: Економски резултати у 2020. бољи од очекиваних

Танјуг

01. 10. 2020. у 17:06

ЕКОНОМСКИ резултати у 2020. бољи су од очекиваних, закључак је седнице Савета за координацију активности и мера за раст БДП-а којом је данас председавала премијерка Ана Брнабић.

ПРЕМИЈЕРКА Брнабић: Економски резултати у 2020. бољи од очекиваних

Ана Брнабић

На седници су анализирани најважнији економски резултати, као и напредак на најзначајнијим пројектима за српску економију и због добрих резултата Министарство финансија и Народна банка Србије ревидирали су своје процене раста БДП-а за целу годину на минус један одсто, сапштено је из владе после седнице Савета.

"Циљ је да Србија буде међу водећим земљама и економијама у Европи по привредном расту у 2020. години, а на добром путу смо путу", истакла је премијерка Брнабић.

Премијерка је додала да ће вести да смо у претходна три квартала ове године постигли успех, имати значајне позитивне ефекте на нашу привреду и економију.

Такође, да су оне још један доказ да идемо у правом смеру, а да реформе и визија владе дају резултате, навела је Бранбић.

У августу су резултати били бољи од очекиваних упркос пандемији изазваном коранавирусом, саопштено је из владе.

Такође, Србија је забележила значајан раст индустрије од 4,2 одсто, док су и резултати у пољопривредном сектору бољи од очекиваних, што значи да ће ова година вероватно бити рекордна у пољопривредној производњи.

Тржиште рада наставило је стабилан раст, тако да је број запослених у августу био већи за 1,8 одсто у односу на август прошле године.

Такође, иако је био очекиван пад у броја страних туриста који су посетили Србију, забележен је раст у сектору туризма код броја домаћих туриста, са више од 25 одсто.

Влада Србије, заједно за председником Републике Србије, наставља да реализује све пројекте који, упркос пандемији, нису прекидани.

С обзиром на позитиван тренд и брз опоравак привреде, циљ је да Србија, уз ефикасан наставак планираних пројеката, нема пад БДП-а у овој години, што би био историјски резултат и вероватно најбољи економски резултат у Европи, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)