ПРОЗОРИ ПО ДВЕ ЦЕНЕ: Мали број банака нуди грађаниме посебне кредите за енергетску ефикасност

Б. Царановић

24. 09. 2020. у 16:18

ПРОЦЕЊУЈЕ се да готово 300.000 кућа у Србији нема термоизолоцију, а ова домаћинства праве су "машине" за расипање енергије!

ПРОЗОРИ ПО ДВЕ ЦЕНЕ: Мали број банака нуди грађаниме посебне кредите за енергетску ефикасност

Фото Илустрација В. Н.

Потрошња огрева и струје код нас петоструко је већа него у домаћинствима Европске уније.

Последњих година и у Србији све више се буди свест о енергетској ефикасности и уштеди на овај начин. Банкари кажу, да баш у овом периоду на крају лета и пред почетак грејне сезоне, највише је заинтересованих за подизање кредита за радове у кући који се тичу уштеде енергије.

Док поједине банке нуде посебне субвенционисане позајмице баш за ову намену, већина банака даје ненаменске готовинске кредите и кредите за рефинансирање. Сматрају да је једноставније неусловљавати клијенте како и где да новац потроше.

УШТЕДА

ТЕРМОИЗЛОЦИЈОМ постиже се уштеда енергије од најмање 50 одсто, па су и рачуни за струју нижи. Осим што је повољно за кућни буџет, добро је и за животну средину јер се смањује загађање. Груба рачуница показује да би за уградњу материјала којима се постиже енергетска ефикасноста куће од 100 квадрата требало од 6.000 до 8.500 евра. За кућу од 100 квадрата, за фасадну изолацију потребно је од 2.000 до 3.000 евра. Још око 3.000 до 4.500 евра коштају квалитетна ПВЦ столарија.

Са друге стране, банке које нуде "енергетске" позајмице кажу да су баш ове наменске исплативије, имају нижу камату, али да постоји списак производа које могу тим новцем да купе. Њихова предност је, како кажу, бесповратна помоћ коју исплаћује Европска банка за обнову и развој ЕБРД преко ГЕФФ програма, у износу од 15 до 20 процената од укупног износа инвестиције. Најчешће се користе за адаптацију стамбене фасаде, замену прозора или врата, набавку опреме за грејање или термоизолационог материјала, куповину фотонапонских панела, топлотних пумпи, економичне расвете...

Фото Илустрација В. Н.

- Средства која се враћају кроз финансијски подстицај немају унапред дефинисану намену - клијенти их могу слободно користити за остале потребе свог домаћинства - кажу банкари. - Каматне стопе варирају од 3,5 одсто за куповину нових електричних возила и хибрида, до бескаматних кредита за инвестирање у соларне панеле и столарију.

НЕОПХОДАН СЕРТИФИКАТ

ОПРЕМА која се може купити "енергетским кредитима"су енергетски ефикасни прозори, врата, застакљене површине, изолација за кровове, подове и спољне зидове, пећи, котлови на биомасу или гас, расвета, соларни термални грејачи, топлотне пумпе на гас и струју, фрижидери, климе, замрзивачи...

Производи и произвођачи енергетски ефикасне опреме и материјала који могу бити предмет финансирања, неопходно је да се налазе у каталогу ГЕФФ, што потврђује да технологија која може бити предмет финансирања поседује сертификат енергетске ефикасности.

Максимални период отплате кредита је од 83 до 95 месеци у зависности од банке, а највиши предвиђени износ три милиона динара. Кредит се одобрава без накнаде за обраду кредитног захтева.

- Осим што на овај начин могу да остваре економичност у енергетском смислу, грађани кредитима за енергетску ефикасност могу да побољшају квалитет и удобност свог дома, уштеде буџет кроз ниже рачуне за енергенте, притом чувајући животну средину - објашњавају у овим филијалама.

- Кредит се може користити за куповину опреме и технологија које омогућавају енергетску ефикасност у оквиру домаћинства, као и за све трошкове уградње. То се односи на трошкове рада, материјала за уградњу и пратећих елемената неопходних за коришћење опреме која доприноси бољој енергетској ефикасности.

Да је лето ударни период за мењање столарије, термоизолазију, радове на фасади и крову, као и остале послове који се тичу чувања енергије, потврђују и мајстори. За промену столарије у кући од 100 квадрата потребно је кажу око 3.000 евра, а исто толико кошта и фасадна изолација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)