КЊИГЕ ЋЕ ВОДИТИ САМО РЕГИСТРОВАНИ: Теку рокови из закона о рачуноводству који предвиђа нова правила

С. Б.

22. 09. 2020. у 16:00

КЊИГЕ ЋЕ ВОДИТИ САМО РЕГИСТРОВАНИ: Теку рокови из закона о рачуноводству који предвиђа нова правила

ФОТО Depositphotos

РАЧУНОВОДСТВЕНЕ услуге ускоро ће моћи да обављају само предузећа и предузетници који су уписани у Регистар.

Евиденција почиње да се формира првог дана наредне године, а сви који се баве овим послом у њега могу да се упишу до почетка 2023. године. Услов је да плате накнаду, али и да имају макар једног запосленог, са пуним радним временом, који поседује лиценцу. Значи да ће добар рачуновођа ускоро на - испит.

Захтев за издавање дозволе за пружање рачуноводствених услуга предаваће се Комори овлашћених ревизора. Он ће фирме коштати 24.000, а предузетнике 17.000 динара. Рачуновође се слажу да је идеја новог закона о рачуноводству уређење ове професије.

- Пружаоци рачуноводствених услуга мораће да имају лиценцу за рад, после стеченог професионалног звања код професионалне организације чланице IFACA - објашњава Снежана Митовић из организације Рачуводствена комора Србије. - Засада те услове у Србији испуњава само Савез рачуновођа и ревизора Србије и Комора ревизора. Регистар је важан због унапређења квалитета и поузданости у вођењу пословних књига и састављања финасијских извештаја. Пословне књиге неће моћи да воде нестручне особе, што доводи до велике правне несигурности. Управо смо зато више пута и иницирали да се професија унапреди.

ЧЛАНСТВО УСЛОВ

ЗАКОН је предвидео да ће лиценце моћи да издају само чланице IFAC.

- У другим земљама чланство у овој организацији није услов да би неко издавао лиценце - каже Снежана Митровић. - Држава треба то право да омогући то право свим професионалним удружењима која окупљају рачуновође и доприносе унапређењу професије.

Рачуноводствена предузећа, па и предузетници, за сваког свог клијента ће морати да именују колегу који је одговоран за вођење његових пословних књига и састављање финансијских извештаја. Овом професијом, како напомиње Закон, не може да се бави неко ко је правоснажно осуђиван на казну затвора. Дозвала ће бити одузета и биће избрисан из Регистра рачуновођа онај ко у међувремену престане да испуњава неки од задатих услова, али и они који су до дозволе дошли на основу - лажних података.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Preduzetnik

25.09.2020. 18:44

@Zeljka - Ja se u potpunosti ne slažwm sa ovim predlogom.Terate male preduzetničke radnje u ne potreban trošak! Zašto neko ko ima radnog iskustva i znanja i ima svoju preduzetničku radnju ne može sam i dalje da vodi svoje knjige nego ga terate na idatak da plaća knjigovođu.

Biljana

26.09.2020. 10:07

Ovaj zakon i ova uredba kao i sve što se radi u zemlji Srbiji namerno nameće još veći jaram malim prduzetnicima sa ciljem da ih uguši sa obavezama a pritom da ih zatvori jer ne mogu da izguraju sve namete. Koliko slušam država samo apeluje na male i porodične firme a kad im da vetar u ledja onda im poturi nogu. Naravno da se knjigovodje ne bune na ovaj zakon, jer više posla za njih, ali ugušićete male preduzetnike koji nemaju potrebu za knjigovodjom. Samo im još taj trošak fali.