"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Зашто грађани Србије скупље плаћају електронику од грађана ЕУ

В. Н.

18. 09. 2020. у 20:00

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Зашто грађани Србије скупље плаћају електронику од грађана ЕУ

Фото: Новости архива

"ПАМЕТНИ" телевизор познате марке у "Техноманији" кошта 59.900 динара, што је око 500 евра. Најпосвећенији купац могао би у Србији да га нађе по максимум 3.000 динара нижој цени, али ако се добро намучи.

Када би имао среће и могућности да без путних трошкова купује широм Европе, боље би прошао. Тај модел у Мађарској је јефтинији најмање 4.600 динара, у Француској 5.000 динара, у Босни и Херцеговини 6.000 динара, а у Пољској и невероватних 10.000 динара.

Чињеница да су европски статистичари израчунали да је лане у Србији потрошачка електроника била 13 одсто скупља од просека ЕУ, а чак 33 до 39 одсто него у суседној Мађарској, инспирисала је Комисију за заштиту конкуренције да испита има ли међу нашим играчима повреде конкуренције.

И ФРИЖИДЕР ЈЕФТИНИЈИ У МАЂАРСКОЈ

ПРОВЕРА цена фрижидера познате марке у нашем региону показала је мање разлике у ценовницима. У српском ланцу кошта 31.100, а тренутно је на попусту и нуди се по цени од 27.990 динара. У Црној Гори је нешто скупљи, 33.997, а на попусту 28.838 динара. У Босни и Херцеговини стаје 31.707, а на акцији 28.531 динара. У Северној Македонији је 30.969, односно са попустом 28.136 динара. Најјефтинији је у Мађарској 27.603 динара.

- Комисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности и извршила ненајављене увиђаје у привредним друштвима "Роминг електроникс", "Техноманија" и "Комтрејд дистрибјушн", ради испитивања постојања рестриктивних споразума из члана 10 Закона о заштити конкуренције, којима се ограничава конкуренција на тржиштима малопродаје и велепродаје потрошачке електронике у Републици Србији - наводе у Комисији за заштиту конкуренције.

- Због наведеног, као и због значаја овог тржишта за потрошаче, Комисија је анализирала услове конкуренције на тржишту трговине на велико и мало потрошачком електроником у Србији. Том приликом је, увидом у јавне податке о ценама, утврђено да се у малопродајним објектима, као и на интернет странама малопродаваца нуди потрошачка електроника под идентичним, или готово идентичним ценама.

Фото: Илустрација

Комисија је, прегледом званичних интернет страница десет малопродаваца потрошачке електронике, утврдила да за пет модела телевизора бренда "Тесла", сви посматрани малопродавци имају идентичне цене. Иначе, "Тесла" је бренд друштва "Комтрејд дистрибјушн".

Слично је и са конзолом бренда "Сони". Код седам малопродаваца цена је била идентична и износила је 51.990 динара. Телевизор бренда "Алфа" се продаје по идентичној цени од 17.990 динара. Комисија је констатовала да увозници, односно дистрибутери посматраних брендова, "Роминг електроникс" и "Техноманија", имају истог власника "Коефик", те су повезани учесници на тржишту. Комисија је зато претпоставила да су идентичне цене резултат повреде конкуренције у виду одређивања цене у даљој продаји.

ПРИЈАВИТЕ ПРОБЛЕМ КОЈИ ИМАТЕ

 НИСТЕ задовољни производом неке компаније или услугом? Имате примедбу на пословање трговинских ланаца? Осећате се као преварен потрошач?

"Вечерње новости" ће сваког четвртка у штампаном издању објављивати текстове са проблемима на које су нам указали читаоци.

Припремили смо и посебну рубрику "Међу нама", у којој ћемо објављивати савете потрошача и занимљивости које сте приметили, а на које желите да укажете осталим купцима.

Ако имате причу за "Потрошачку корпу", јавите се нашој редакцији на мејл потросацкакорпа@новости.рс или на број телефона 011/30-28-062

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

nakitumichichi

19.09.2020. 03:21

U BiH,"samo 6.000" rsd.jeftiniji.Jadna li je ova Srbija.Čovjek dočeka penziju a u životu ne kupi novi TV ili bilo koji dio Bjele tehnike.O novom automobilu da ne pričamo.Uz ove cjene treba dodati i prosječnu plaću u svakoj od navedenih država.

slavica

25.09.2020. 10:01

Stvar je prosta! Domaći distribuiteri nemilosrdno pljačkaju potrošače u Srbiji i to je praksa koja je prisutra poslednjih dvadesetak godina. I ne samo u oblasti potrošačke elektronike nego u svim oblastima. Posledica je sprege države i mafije, što je u Srbiji otprilike isto.