ОД ДРЖАВЕ ТРАЖЕ 15 МИЛИОНА ЕВРА: Туристички радници скренули пажњу на свој тежак положај

Е. В. Н.

26. 08. 2020. у 07:28

ОД ДРЖАВЕ ТРАЖЕ 15 МИЛИОНА ЕВРА: Туристички радници скренули пажњу на свој тежак положај

Фото П. Милошевић

НАЦИОНАЛНА организација туристичких агенција ЈУТА, Удружења водича из Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца јуче су одржали манифестацију "10 минута за спас туризма - сачувајмо туризам".

Туристички радници, шетњом су хтели да скрену пажњу да се ова грана привреде налази у изузетно тешкој економској ситуацији, јер због пандемије, већ месецима не остварују никакве приходе.

Како је испричао Александар Сеничић, директор ЈУТА, за тренутно стање није нико крив и у питању је виша сила, али туристички радници желе да апелују да је ситуација заиста лоша.

- У тешкој смо ситуацији - истиче Сеничић. - Туристички водичи, агенције и рентакар компаније, за разлику од наших колега из хотелијерства које су добиле помоћ, још увек ту секторску помоћ нису добили. Очекујемо реакцију државе и желимо да наставимо разговоре. Залагаћемо се за секторску једнократну помоћ, што би државу коштало око 15 милиона евра. То је драстично мање него што су издвојили за хотелијере. Само тако ћемо моћи да преживимо до следеће године и задржимо запослене.

Министар туризма Расим Љајић казао је да постоји жеља да се додатно помогне туристичким агенцијама, али то може да буде тек када се на крају сезоне види колике су могућности државе и колике су реалне штете које тај сегмет туризма има.

- Размотрићемо какве су реалне могућности државе, како су агенције пословале и радиле, јер ипак је било неких активности много већих него што се на почетку пандемије очекивало - истакао је Љајић. - Свесни смо губитака које су неке агенције претрпеле, желимо да помогнемо, али морамо да сачекамо завршетак туристичке сезоне, да подвучемо црту. Гледамо број агенција које су угашене и број отпуштених радника у њима, а на дневном нивоу смо у току и са различитим удружењима која окупљају агенције.

Највећа помоћ за туристичку привреду и агенције била је уредба о такозваним заменским ваучерима која је донета на иницијативу агенција.

- Да није било те уредбе 90 одсто наших агенција би банкротирало - сматра Љајић. - Ми и дан-данас имамо 50 позива грађана који се жале због те уредбе. Сматрамо да је то био један компромис, који је са једне стране омогућавао агенцијама да наставе пословање, са друге стране заштиту путницима који су уплатили аранжмане.

Посебну секторску помоћ државе добија хотелска индустрија где је највећи број запослених у области туризма. Како каже Љајић, хотели у великим градовима имају губитке јер није било страних гостију и туриста. Сада доносимо нов пакет помоћи за хотелску индустрију чија је вредност око 1,5 милијарди динара. Проширили смо и обухват градова и хотела који остварују право са 27 градова, на 67 градова и општина где ће хотелијери моћи да аплицирају за помоћ.

Ипак, иако ниједан организатор путовања није ставио кључ у браву, има великих отпуштања радника. Процењује се да је неких 25 одсто од укупног броја запослених у туристичким агенцијама - добило отказ.

ОТКАЗИ

КАО најбројније удружење, ЈУТА је дала податак Туристичкој инспекцији да нема ниједан случај престанка рада организатора путовања. Од 4.500 запослених, у оквиру њихових чланица, око 25 одсто запослених је престало да ради.

- Од чланица УТАС привремено или трајно је затворено 30 агенција, а отпуштена су 42 радника - објашњавају у Туристичкој инспекцији.

ВОЖЊЕ АУТОБУСИМА

ШЕТЊА туристичких радника јуче је одржана и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Промотивном вожњом пет аутобуса за панорамско разгледање града, јуче је тако 140 туристичких радника у Новом Саду упутило апел за помоћ.

- Наш скуп није протест него апел за помоћ туристичком сектору - каже Атила Молдваји, директор Туристичке агенције "Елнос". - То смо проследили и државним институцијама од којих чекамо конкретан одговор.

Како је рекао Ненад Тракић, директор Туристичке агенције "Холидеј" из Крагујевца, у последњих пет месеци они су имали минималне или никакве приходе. Ове године се пасош није толико користио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)