ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР НИС: Настављамо са улагањима упркос кризи

Раде Драговић

10. 08. 2020. у 12:55

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР НИС: Настављамо са улагањима упркос кризи

Фото: Промо

ГЕНЕРАЛНИ директор НИС-а, Кирил Тјурдењев, рекао је да ће та компанија, упркос кризи, наставити са улагањима у капиталне пројекте који ће допринети даљем развоју НИС-а.

- Смањили смо трошкове, извршили приоретизацију инвестиција, али штедња на рачун дугорочног развоја компаније за НИС није и неће бити опција. Остајемо фокусирани на пројекте који ће компанији, али и Србији, донети највише бенефита у будућности - рекао је Тјурдењев.

Према његовим речима, без обзира на тешку ситуацију на тржишту изазвану падом цена нафте и пандемијом корона вируса, НИС није смањивао зараде, нити је отпуштао запослене, већ је успео да очува финансирање кључних пројеката.

- Укупно смо у првој половини 2020. године уложили 14,5 милијарди динара, што је прави подвиг имајући у виду услове у којима смо пословали - рекао је генерални директор НИС-а и додао да се криза очекивано одразила на финансијске резултате компаније.

Тјурдењев је навео да је један од кључних пројеката НИС-а, „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево, у фази извођења предстартних активности.

- Када буде почела са радом, „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево ће нам омогућити да производимо веће количине белих деривата – дизела, бензина и ТНГ-а и да смањимо или одустанемо од производње црних деривата, пре свега мазута. Сасвим конкретно, за возаче „Дубока прерада“ значи веће количине најквалитетнијих горива домаће производње. За нас, „Дубока прерада“ значи и нови производ, нафтни кокс, који се користи у грађевинарству и сада се увози у Србију. „Дубока прерада“ је инвестиција вредна више од 300 милиона евра. У овом тренутку у току је извођење предстартних активности - рекао је Тјурдењев.

Он је оценио да се НИС развија захваљујући успешној сарадњи највећих акционара, „Гаспром њефта“ и Републике Србије.

- Успех НИС-а у последњој деценији плод је заједничког рада и разумевања «Гаспром њефта» и Владе Србије. Од када је «Гаспром њефт» дошао у Србију постоји консензус са Владом Србије у доношењу одлука о НИС-у и ми се радујемо даљем развоју компаније на задовољство оба наша највећа акционара. Желео бих да истакнем да је наша Скупштина акционара одлучила да и у овој години, упркос кризи, НИС исплати 25 одсто прошлогодишње нето добити на име дивиденде - рекао је генерални директор НИС.

Он је додао да НИС има неколико кључних приоритета до краја године.

- Пре свега, здравље и безбедност запослених и потрошача, јер се пандемија није завршила. Затим, одржавање социјалне стабилности наших запослених који изузетно марљиво раде у овим сложеним условима. И веома важно, очување ликвидности компаније и обезбеђивање позитивног новчаног тока, који ће нам омогућити финансирање кључних пројеката који развијају НИС - рекао је Тјурдењев.

Према његовим речима, НИС и „Гаспром њефт“ и у условима кризе настављају са друштвено одговорним активностима.

- НИС заиста јесте друштвено одговорна компанија и то није флоскула. По почетку пандемије, обезедили смо 270 тона горива за хуманитарне летове “Ер Србији” којима је у Србију допремљена медицинска опрема и враћени наши људи из иностранства. Наша матична компанија “Гаспром њефт” је у априлу и мају обезбедила бесплатно гориво за потребе јавних служби Србије, министарствима одбране и полиције, медицинским и ватрогасним службама. Такође, нисмо зауставили наш друштвено-одговорни програм “Заједници заједно” и ове године ћемо, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, уложити 114,5 милиона динара у дигитализацију наставног процеса и повећање безбедности у школама у 12 градова и општина широм Србије - рекао је Тјурдењев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)