ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Очекује се око 2,6 милиона тона пшенице

Ј. СУБИН

понедељак, 13. 07. 2020. у 10:33

ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Очекује се око 2,6 милиона тона пшенице

Tanjug

ОВОГОДИШЊА жетва у Србији приводи се крају, и до сада је са њива скинуто више од 80 одсто пшенице.

За разлику од претходне две године, зрно је много квалитетније, а очекује се да ће род бити око 2,6 милиона тона. За потребе Србије довољно је 1,5 милиона тона, имамо и прелазне залихе од око 500.000 тона, што значи да ће пшенице бити и за извоз.

Према речима Вукосава Саковића из Удружења "Жита Србије", у Војводини је пожњевено око 90 одсто, а у централној Србији око 70 одсто ове житарице. Род је онакав какав су и очекивали, а када је реч о приносу, ова година ће бити упамћена по великом распону. По хектару, од три до девет тона.

- Када је реч о приносима, они су прилично неуједначени - истакао је Саковић. То је последица сорти, агротехнике, временских услова и квалитета земљишта. Због тога би пољопривредници требало да поведу више рачуна о томе шта сеју и како то раде. Пшеницом се тренутно тргује по цени између 17 и 18 динара између компанија, у зависности од квалитета и места продаје. Пољопривредни произвођачи добијају од својих купаца од 18 до 19 динара по килограму.

Овом ценом пољопривредници, међутим, нису задовољни, иако је, како каже Саковић, она виша у односу на међународне цене.

- То само говори да ће наша цена морати да се снизи или да ће, неким чудом, она "отићи горе" на међународном тржишту - сматра Саковић. - Код извоза на Дунаву, за баржу, најквалитетније зрно кошта 155 евра по тони. За произвођача је то цена од 147 евра по тони, када се одузму трошкови извоза. У Констанци је 175 евра по тони, али су трошкови превоза око 20 евра.

ДОБРА ГОДИНА

ПРОЛЕЋНИ усеви тренутно изгледају одлично, а временске прилике су повољне. Кукуруз се налази у фази оплодње, па је битно да у наредних неколико дана не буде висока температура и да не дува врућ ветар. Уколико се то оствари, биће ово изванредна година, нарочито за кукуруз, који би могао да обори рекорд у приносима - каже Саковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Stana

13.07.2020. 14:54

A nama vec sad obracunali u zadruzi, viktorijina partnerka inace, 16 dinara akontacije, a kao za razliku ce jos videti. Rod nikad losiji, hektolitar nikad bolji,a cena kao i lane. Da nije plodoreda, zrna psenice vise ne bi stavili u zemlju,pa nek uvoze neku sklj kategoriju.