НА ОВО МНОГИ НЕ ОБРАЋАЈУ ПАЖЊУ: БИтни савети који ће вам помоћи при куповини стана

Novosti online

30. 11. 2021. у 20:00

АКО планирате да купите стан, у овом чланку ће бити представљена листа ствари које би требало да проверите пре саме куповине.

НА ОВО МНОГИ НЕ ОБРАЋАЈУ ПАЖЊУ: БИтни савети који ће вам помоћи при куповини стана

Фото: Депоситпхотос

Овде се нећемо бавити папирологијом и процедуром која је саставни део куповине некретнине , јер су то теме које заслужују посебну обраду. Фокусираћемо се на детаље који за вас могу бити од великог значаја, а на које многи купци некретнина не обраћају пажњу. У даљем тексту ћемо вам помоћи да проверите све чињенице које би ваљало да сазнате пре куповине некретнине како бисте избегли непријатна изненађења и како бисте најпаметније могуће инвестирали у вашу будућност.

Дефинишите квадратуру и структуру стана

Прво и најважније, веома је битно да процените величину и структуру стана који вам је потребан, а то ћете учинити на основу ваших потреба и начина живота. Међутим, с обзиром на то да је у питању дугорочна инвестиција, требало би да узмете у обзир и факторе који ће вам значити у будућности, као на пример, простор који ће бити потребан вашој породици коју планирате. Најбоље је да размислите о следећим питањима:

* Колико дуго планирате да живите у том стану?

* Са коликим буџетом располажете? Имате ли одређени износ у кешу или уколико идете на куповину уз стамбени кредит, колика је висина месечне рате коју можете да издвојите?

* Да ли планирате проширење породице? Можда и кућне љубимце?

* Какву врсту грејања преферирате?

* Да ли вас интересује староградња или новоградња?

* Да ли морате да искључиво тражите новоградњу? Ово је важно у случају да желите да аплицирате за рефундацију ПДВ-а.

* Да ли ћете да купујете стан за себе, за личне или пословне сврхе или за издавање под закуп?

* Колико соба вам је потребно?

Одговори на ова питања ће вам у великој мери помоћи да знате шта тражите и шта вам је заправо неопходно. Када једном дефинишете све ове ствари, време је да претражите локације које би вам одговарале.

Фото: Депоситпхотос

Одаберите локацију/локације

Пре него што се упустите у претрагу станова, веома је важно да дефинишете локацију или локације где бисте волели да живите. Овом кораку можда би требало да посветите највише времена. Распитајте се код пријатеља, размислите о свим локацијама на којима сте живели, а некада није лоша опција и да изнајмите стан у одређеном крају како бисте могли да из прве руке осетите како би могао да вам изгледа живот када бисте ту становали.

Истражите понуду станова

Још пре него што се одлучите да званично кренете у потрагу, препорука је да пратите тржиште станова на локацијама које сте претходно дефинисали и да будете у току са актуелном понудом. На тај начин ћете пре коначне куповине моћи поуздано да знате да плаћате разумну цену и да паметно улажете свој новац. Још један савет је да покушате да поразговарате са регистрованом агенцијом за промет непокретности и да проверите да ли се њихова сазнања разликују од ваших. Ово је веома важно јер ћете имати реалну процену некретнина које вам се допадају па ћете се самим тим решити страха током куповине да можда улажете превише.

Фото Д. Миловановић

Изаберите агенције за некретнине

Када је у питању истраживање понуде станова и све појединости које иду уз тај процес, поразговарајте са више агенција за некретнине ,јер иако су разлике у провизији мале, сигурни смо да ћете пронаћи агенцију која се за вас издваја у односу на друге. Осим тога, немају све агенције исту понуду станова па тако можете сарађивати и са више њих док не пронађете ваш идеалан стан. Како је куповина стана једна од најсигурнијих инвестиција, важно је да у том купопродајном процесу ангажујете стручњаке који ће вам помоћи да одаберете идеалну некретнину.

Истражите објекте у близини

Проверите да ли је имовина која вас занима близу објеката који су вам неопходни. Овде се најпре мисли на продавнице и јавни превоз, али и паркове, болнице, школе, удаљеност од вашег посла, теретана итд. Ово је још један разлог зашто напомињемо да је добра идеја да живите у једном крају у изнајмљеном стану пре него што се у истом трајно населите.

Такође, када се одлучите за одређени стан, размислите и да ли се сама зграда налази у близини клубова, кафиц́а или других места уколико је то нешто што вам је важно. Прошетајте улицом у којој се налзи зграда више пута и у различито доба дана и проверите колико је улица прометна; да ли су доступна паркинг места; колико је само насеље бучно и да ли би та бука могла да буде нешто што ће вам ометати живот. Добра је идеја да уговорите преглед зграде у поподневним сатовима или у доба дана када су могуће гужве у саобраћају пре него што пристанете на куповину. Обратите пажњу и на објекте у непосредној близини. Да ли има зграда у изградњи, ноћних клубова због којих би могло да буде бучно.

Фото Н. Карлић

Стање саме зграде у којој се стан налази

Ово питање је веома важно јер може у значајној мери да утиче што на цену, то и на ваше време и улагање које је потребно. Овде се најпре мисли на сам стан, али и на саму зграду у којој се тај стан налази.

Обавезно проверите колико је стара зграда у којој се стан који намеравате да купите налази. Морали бисте да узмете у обзир старост зграде, да проверите да ли је за неке објекте потребна поправка или замена. Топло се препоручује да набавите извештај архитекте или инжењера о згради пре него што се одлучите за куповину, али није лоше и да поразговарате са станарима који ту живе или макар са представником станара.

Ово су нека од питања које би требало да поставите:

Распитајте се, на пример, које су мере безбедности на пример, може ли свако да уђе у зграду? Постоје ли сигурносне камере?

Да ли зграда има просторије које могу сви да користе? Да ли сви системи функционишу, да ли је лифт нов или недавно сервисиран? Да ли су станари зграде у некој врсти спора са инвеститорима или власницима објекта у непосредној близини? Да ли је решено питање паркинга?

Које су накнаде за одржавање зграде? Многи људи не размишљају у овом аспекту када купују нови стан. Они се обично распитају за порез на стан, порез на куповину, трошкове воде, уобичајене накнаде за струју, накнаде за лифт и накнаде за чишћење зграде. Сазнајте колика је накнада за одржавање, као и шта је све укључено у ту накнаду.

Фото Н. Карлић

Паркинг јако битна ставка за возаче

Уколико имате аутомобил, питање паркинга је веома важно питање. Да ли ц́е бити обезбеђено паркинг место за аутомобил и да ли га морате додатно платити? Проверите код продавца стана да ли ц́е вам бити на располагању његово место за паркирање. Ако ваш претходни власник није имао возило, проверите који су услови да ви сами добијете своје место.

С обзиром на то да је куповина стана веома битно животно питање, ово су неке од ствари на које морате обратити пажњу при куповини како бисте донели исправну одлуку. Куповина сопствене некретнине треба да буде један од срећнијих животних тренутака, али је исто тако и јако стресан. Да бисте прошли кроз овај пут уз што мање стресирања, направите добар план и наоружајте се свим могућим корисним саветима. Срећна куповина!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)