НЕ ОДРИЧУ СЕ ДОЧЕКА И СКИЈАЊА: Наши туристи већ резервишу новогодишње аранжмане у земљи и иностранству

Ј. Субин

29. 11. 2021. у 09:36

И ДОК се добар део Европе "закључава" и под великим су знаком питања све божићне манифестације и забаве на трговима, туристи из Србије већ су почели са уплатама и резервацијама новогодишњих аранжмана.

НЕ ОДРИЧУ СЕ ДОЧЕКА И СКИЈАЊА: Наши туристи већ резервишу новогодишње аранжмане у земљи и иностранству

Фото Shutterstock

Будимпешта, Истанбул, Атина, Солун, али и Беч и Праг, неки су од градова, где наши грађани планирају да дочекају 2022. годину. У туристичким агенцијама кажу да је интересовање добро, упркос свим постојећим ограничењима за улазак у ове државе.

Већина европских земаља нашим држављанима тражи да су вакцинисани или имају негативан PCR тест, а оне за које су наши туристи највише заинтересовани, углавном прихватају све вакцине. Питање је, међутим, откуд толико интересовање за Беч или Праг, где је тренутно на снази "затварање", а које би по плану требало да буде окончано око католичког Божића.

- Пријављују се за дочек Нове године и задовољни смо - рекли су нам у једној београдској туристичкој агенцији. - Углавном траже да иду у Истанбул, Будимпешту, Атину и Солун. Ту генерално може лако да се отпутује. Пријављују се и за Беч и Праг, али је ситуација тамо заиста неизвесна. Прошле године малтене нисмо ни радили, па нам је сада све одлично.

Подједнако тражене и домаће дестинације, Фото Г. Шљивић

Има интересовања за Египат и далеке дестинације као што су Малдиви и Занзибар.

Како нам је објаснио Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, интересовање постоји и за земље у региону. Ту се првенствено мисли на Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору али и Хрватску и Словенију, бар када је реч о скијању.

- Путници би можда ишли и у Шпанију, али немамо директан лет, па је скуп пут до тамо - каже Сеничић.

- Сигурних авионских аранжмана биће за Египат, Атину и Истанбул. Егзотичне дестинације се нуде током целе зиме. Нема неког великог интересовања, али су у понуди Дубаи, Танзанија... Влада велико интересовање и за домаће дестинације, планине и бање. Све ће зависити од одлуке Кризног штаба, али и од власти других држава, како ће и где моћи да се путује.

Према тренутно важећим правилима наши грађани без икаквих мера могу да путују у Мађарску и БиХ. За све остале државе су им потребне вакцине, да су прележали ковид или негативан PCR тест. Грчка, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Северна Македонија, Египат, Аустрија, Турска, Албанија, Холандија, Чешка, Русија, Шпанија неке су од земаља које траже PCR или вакцину. За одлазак у Француску потребно је неко од цепива које није кинеско или руско. А, да не би дошло до враћања са граница, јер се понекад услови мењају из дана у дан, најбоље је пре пута погледати на сајту Министарства спољних послова.

За дочек Нове године у Истанбулу треба издвојити око 120 евра, аутобусом, четири дана, док цена са авио-превозом износи око 385 евра. Аранжман у Будимпешти је око 150, Москви 800, а у Кападокији око 200 евра.

СПРЕМАМО СЕ И ЗА СТРАНЦЕ

ТУРИСТИЧКА места у Србији очекују да ће за празнике бити страних гостију. Уз то, очекују да ће наши грађани бити најбројнији. Наравно, све прославе и организације зависиће од епидемиолошке ситуације. Верује се да ће прослава, бар у хотелима и ресторанима бити.

Уз одређене мере.

- Тешко је направити процену да ли ће нам и одакле доћи страни туристи, али се надамо домаћим гостима - рекла нам је Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије.

- Када су инострани туристи у питању, на првом месту је регион. Очекујемо да ће највише гостију бити из БиХ и Црне Горе, а вероватно и из Словеније и Северне Македоније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)