ЦЕЛА ПЛАТА ОДЕ НА КАМАТЕ: Зеленашке провизије банкари правдају високим ризиком коју носи позајмица

Б. Царановић

02. 11. 2021. у 10:24

ДОЗВОЉЕНО прекорачење по текућем рачуну убедљиво је најскупљи банкарски производ. Према последњим подацима Народне банке Србије, просечна камата на дозвољени минус је 29,17 одсто, а на недозвољени 28 одсто, док су у појединим установама вишеструко веће. Упркос оваквим зеленашким провизијама, које банкари правдају високим ризиком који ова позајмица носи, "минус" се и даље често користи.

ЦЕЛА ПЛАТА ОДЕ НА КАМАТЕ: Зеленашке провизије банкари правдају високим ризиком коју носи позајмица

Фото З. Јовановић

Од 8,2 милиона текућих рачуна, у власништву 5,6 милиона корисника, знатан број њих има одобрење на дозвољено прекорачење. Тренутно су у 23 банке које послују код нас, накнаде за дозвољено прекорачење у распону од 9,79 до 37,6 одсто, а за недозвољено од 9,38 до 50,5 процената.

Према статистици коју води Удружење банака Србије, прошлог месеца, чак 265.595 текућих рачуна је склизнуло у недозвољени минус. У односу на исти период пре годину дана, сада је готово 20 процената рачуна више у овој, "црвеној" зони.

Онима који су у минусу рецимо две целе зараде, годишње на ову камату оде још једна плата. Најгоре прођу сви који позајмицу потроше у целини, а затим сваки месец само плаћају високу камату, а главница им увек остаје.

- Годишње сам на камату за минус плаћала око 300 до 500 евра, док коначно нисам подигла кеш-кредит, вратила минус и ослободила се највећег терета - каже Београђанка Александра Д. - Минус сам годинама продужавала упркос томе што сам један дан уочи обнављања, када је рачун морао 24 часа да буде "у плусу", позајмила око 100.000 динара да покријем минус. Знала сам да су сви други кредити повољнији, али је за минус убедљиво најлакша и најбржа процедура.

И из Централне банке су више пута упозорили грађане да је, као и у другим земљама, минус по текућем рачуну најскупља позајмица, јер су време и обим њиховог коришћења, али и враћања, неизвесни. Зато саветују да га треба користити ограничено и само понекад.

Када је реч о износу довољеног прекорачења, он је у септембру био у просеку 42.427 динара. Анализа УБС показује да је то за готово 10 процената нижи износ од цифре пре годину дана.

- Учешће доцње у износу дозвољеног прекорачења сада је 11,3 одсто, уместо 9,7 одсто прошлог септембра - податак је УБС. То значи да су клијенти у недозвољеном минусу, у просеку преко мере потрошили око 5.000 динара.

ИСПЛАТИВИЈЕ

Просечне пондерисане каматне стопе на укупне динарске кредите становништву су око 8,8 процента, на динарске готовинске кредите 9,4 одсто, па је јасно да су много исплативије врсте зајмова од минуса. Када је реч о цени евроиндексираних готовинских кредита, она је око око 3,1 одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)