ПОСЛОВНА ВЕЗА СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Комерцијална банка из Бањалуке у власништву банке Поштанске штедионице

Б. Ца.

27. 10. 2021. у 21:56

БАНКА Поштанска штедионица потписала је уговор о куповини Комерцијалне банке из Бањалуке. Куповина ће бити финализована на Бањалучкој берзи после добијања неопходних сагласности да Поштанска преузме 100 процената Комерцијалне. Из домаће банке поручују да је ово прво проширење Поштанске ван граница Србије, али да се надају да није и једино.

ПОСЛОВНА ВЕЗА СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Комерцијална банка из Бањалуке у власништву банке Поштанске штедионице

Вуковић и Кекић

Документ о преузимању потписали су председник ИО Поштанске штедионице Бојан Кекић и председник ИО Комерцијалне банке Београд Властимир Вуковић (која је у власништву НЛБ банке). Након потписивања, Кекић је оценио да је куповина бањалучке Комерцијалне стварање "финансијског ауто-пута" између Србије и Републике Српске.

Да ће до ове трансакције доћи, било је извесно почетком прошлог месеца, када је Штедионица објавила позив акционарима за седницу скупштине 22. септембра, где је прва тачка дневног реда била управо - доношење одлуке о стицању подређеног друштва - Комерцијалне банке а. д. Бањалука.

Према Кекићевим речима, као банка становништва, Поштанска је препознала изузетан потенцијал у овој аквизицији. Припремиће нове услуге које ће преко Комерцијалне Бањалука понудити грађанима Српске.

- И сада смо препознатљиви по томе што нисмо банка која јури искључиво профит, али га се не одричемо. Циљ нам је да клијенти добију добру и јефтину услугу - рекао је Кекић и подсетио да Република Српска највећу спољноекономску размену има са Србијом.

Иначе, словеначки НЛБ је крајем прошле године купио нашу Комерцијалну банку, а са њом и Комерцијалну банку Бањалука. Банка Поштанска штедионица је 100 одсто у власништву наше државе и ове године обележава век пословања. Недавно је већ аквизирала МТС банку.

Цена по којој је купљена Комерцијална банка Бањалука није саопштена, јер је то, како су из Поштанске рекли, према уговору пословна тајна.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)