ЗРНА МАЊЕ ЗА ЧЕТВРТИНУ НЕГО ЛАНЕ: Бербу кукуруза омели веома лоше време и киша, а просечан род неће бити мањи од 5,9 тона по хектару

Ј. СУБИН

23. 09. 2021. у 12:00

РОД кукуруза биће за 12,8 одсто мањи у односу на просечне године, а за чак 25,7 процената нижи ако се упореди са 2020, која је била рекордна по приносима.

ЗРНА МАЊЕ ЗА ЧЕТВРТИНУ НЕГО ЛАНЕ: Бербу кукуруза омели веома лоше време и киша, а просечан род неће бити мањи од 5,9 тона по хектару

Фото Н. Живановић

Берба кукуруза почела је прошле недеље, кренуло се са раним хибридима, али су киша и лоше време то зауставили. Ратари увек чекају да се кукуруз осуши на њиви, како би смањили трошкове када га складиште.

Тренутни приноси са њива били су од 4,6 до 7,5 тона по хектару. Ипак, у Удружењу "Жита Србије" истичу да је мало података о приносима, да бисмо могли са сигурношћу да кажемо какав ће он бити на нивоу читаве земље. Нешто више знаће се тек када берба буде дошла до половине.

- Просечан принос, највероватније, неће бити мањи од 5,9, а тешко да ће бити већи од 6,2 тоне по хектару - истакла је Сунчица Савовић, директорка Удружења "Жита Србије". - Ове године можемо да очекујемо род од најмање шест милиона тона кукуруза. У односу на прошлу, рекордну, ова година ће бити лошија.

Како објашњава Савовић, знало се да није сјајно почело са кукурузом. Сетва је каснила, а онда смо имали сушу током лета. То, међутим, не значи да нећемо имати довољно кукуруза за сопствене потребе. Србија на годишњем нивоу троши укупно око 4,7 милиона тона кукуруза.

- Са родом од шест милиона тона, имаћемо најмање 1,5 милиона за извоз - рекла је наша саговорница. - То делује мало, у односу на прошлу годину, када смо извезли 3,7 милиона тона кукуруза. Али календарска и економска година нису исте. Закључно са септембром ове економске године имаћемо извоз од неких 3,1 милион тона. То је производња под отвореним небом, није нешто сјајно, али није ни тако лоше као што се говори. Тек се у последње време говори нешто више о наводњавању. Имамо и системе канала који се не користе. Не желе људи да буду по цео дан на њиви. Уз то, имамо индивидуалне пољопривредне произвођаче који се озбиљно баве производњом, уз примену свих агротехничких мера.

СУНЦОКРЕТ ДОБРО ПРОШАО

У ОДНОСУ на соју и кукуруз - сунцокрет је сушу најбоље поднео. На њега су летње жеге најмање утицале. Род је на нивоу прошлогодишњег, а и површине које су засејане су сличне као и 2021.

- Сунцокрет је посејан на неких 215.000 хектара - казала је Савовићева. - Просек на нивоу земље ће бити око три тоне по хектару, а приноси иду од 1,5 до 4,8. Укупан род ће бити око 645.000 тона. У индустријску прераду иде око 550.000, а за извоз ћемо имати 110.000 тона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)