УПАЉЕНА И ДРУГА ВИСОКА ПЕЋ: После годину дана кинеска железара у Смедереву покренула производњу и у угашеном постројењу

Ј. Илић

04. 08. 2021. у 09:11

КИНЕСКА железара у Смедереву, после скоро годину дана, покренула је производњу и на другој високој пећи, која је угашена 5. јула прошле године због пандемије и тада актуелне ситуације на тржишту.

УПАЉЕНА И ДРУГА ВИСОКА ПЕЋ: После годину дана кинеска железара у Смедереву покренула производњу и у угашеном постројењу

Архива

Према ранијим најавама из компаније HBIS Group Serbia, висока пећ број 1 требало је да почне са производњом 16. августа, али је покренута две седмице раније.

У протеклих годину дана, радила је само висока пећ број 2, што је, према тврдњама одговорних у смедеревској железари била добра стратешка одлука. Тренутна ситуација на тржишту челика створила је повољне услове за покретање високе пећи број 1.

ХБИС је, подсетимо, у јулу 2020. зауставио једну високу пећ и због проблема са квотама ЕУ за извоз челика које су значајно смањене. С производњом на само једној високој пећи, 2020. завршена је са произведених 1,2 милиона тона слабова.

Бизнис планом за ову годину предвиђено је да се ради такође са једном високом пећи. Ипак, због повећане тражње на тржишту, та одлука је промењена.

- После негативног другог квартала 2020. потражња за челиком драстично је порасла. Смањена производња и понуда челика у Европи, довела је и до велике позитивне корекције цена финалног производа, које су наставиле да расту и у првим месецима ове године. Све ово је и исходовало одлуку да се у Смедереву покрене и друга висока пећ.

Обим производње зависиће од потреба тржишта јер железара производи за познате купце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)