И БиХ ПОВЛАЧИ СЛАДОЛЕДЕ ИЗ ПРОДАВНИЦА: "Snikers", "Tviks", "Bounti" пуни пестицида

Novosti online

03. 08. 2021. у 09:41

С ТРЖИШТА Босне и Херцеговине се повлаче различите серије сладоледа Сницкерс, Тwиx, Боунтy и М&Мс због утврђеног присуства пестицида. Ови производи повучени су пре неколико дана из продаје и у Хрватској.

И БиХ ПОВЛАЧИ СЛАДОЛЕДЕ ИЗ ПРОДАВНИЦА: Snikers, Tviks, Bounti пуни пестицида

М. Анђела

У сладоледима је утврђено присуство етилен оксида у адитиву који је кориштен у производњи, а из Агенције за сигурност хране су навели да их је о томе обавестио пуномоћник друштва "Марс", које производи ове сладоледе.

Опозвани су сладоледи различитог истека рока, а детаљне информације о повученим производима можете прочитати на сајту Агенције за сигурност хране у БиХ.

Како су појаснили, Правилником о прехрамбеним адитивима прописано је да се етилен оксид не сме користити за стерилизацију адитива. У складу с тим није дозвољено стављање на тржиште БиХ прехрамбених производа у чијем је производном процесу кориштен.

Повучен и смрзнути ослић

Производ "Ослић без главе и репа Хубси" стављен је на тржиште БиХ под робном марком "Бинго", а повлачи се због утврђеног присуства паразита из породице Анисакидае.

Реч је о ПВЦ паковању од једног килограма с датумима паковања од 24. марта, 1. јуна и 7. јуна ове године, те о паковањима од два килограма с датумом паковања 1. и 7. јуна ове године.

Наведени производ поријеклом је из Шпаније, увозник у Босну и Херцеговину је Андреа&Гиованни д.о.о. Читлук, а паковао га је и дистрибуисао АГ Фриго Љубушки, навели су из агенције.

Из агенције су казали да се производи рибарства који су видљиво нападнути паразитима не смију ставити у промет за људску исхрану, јер не одговарају одредбама Правилника о хигијени хране животињског поријекла.

У СРБИЈИ ЈОШ НА ПОЛИЦАМА

У Србији, ове хладне посластице и даље су у фрижидерима трговинских ланаца, као и у "Фрикомовим" расхладним уређајима на улицама. Са тржишта суседа повучени су и "дукатос" јогурти - црна рибизла и цимет наранџа.

Како за "Новости" потврђују у надлежном Министарству пољопривреде, они нису добили никакво званично обавештење путем РАСФФ (систем за брзо узбуњивање за храну и производе за животиње Европске уније), да је та серија ушла на наше тржиште. Ипак, понављају да будно мотре на целу ситуацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)