БИЋЕ ПОРУШЕНО 10 ОДСТО "ДИВЉИХ": Председник Србије Александар Вучић обећао коначно решење легализације објеката изграђених без папира

Б. Царановић

28. 07. 2021. у 10:00

ОД 2,5 милиона бесправих објеката у Србији, највећи део биће легализован, али ће око 250.000 њих морати да буде порушено!

БИЋЕ ПОРУШЕНО 10 ОДСТО ДИВЉИХ: Председник Србије Александар Вучић обећао коначно решење легализације објеката изграђених без папира

Фото З. Јовановић

Према речима председника Србије Александра Вучића, намера је да се спроведе пуна и јефтина легализација бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

Председник је у уторак поручио да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем. Додао је да има доста потешкоћа и да је у претходних пет година легализовано свега око 250.000 објекта.

- То је ужасно мали број, али и највећи успех до сада - рекао је Вучић. - Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи приходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објеката које није могуће легализовати и који ће морати да буду уклоњени.

Како Вучић каже, држава ће моћи да наплати много више пореза када ти објекти буду пријављени. Истакао је да ће грађани имати велику корист јер ће моћи да праве нормалне купопродајне уговоре за своје објекте и неће имати никакав проблем са државом.

Да ће држава максимално олакшати легализацију објеката оним грађанима који су на тај начин решавали стамбено питање, поручио је у уторак и Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Нагласио је да они који су нелегално градили објекте ради личног богаћења неће моћи да легализују објекте.

- Откад је закон о легализацији донет 2015. године, до данашњег дана успели смо да легализујемо око 25 одсто објеката, што је далеко од довољног - рекао је Момировић.

- Наш пројектовани рок када морамо све да завршимо је 2023. година и од тог нећемо одустати. Председник Александар Вучић је био јасан, морамо то да убрзамо, не смемо да продужавамо рокове, и морамо да решимо то питање.

Како су "Новости" недавно сазнале, проблем легализације би требало да буде решен декретом или законским решењем, тако што ће све грађено до 2015. бити уписано у катастар. Како је у уторак речено тражи се коначно решење.

КОЧНИЦА ЗБОГ КОМПЛИКОВАНОСТИ

КАКО Момировић каже, до сада је легализација ишла споро, јер свака процедура која није једноставна демотивише грађане. Према његовим речима, 90 одсто објеката од 1,9 милиона који чекају на легализацију, припадају грађанима који су градили нелегално због социјалног питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)