СОФТВЕР МЕРИ И РЕЗУЛТАТЕ: Министарка привреде о новом систему контроле јавних предузећа у земљи

С. БУЛАТОВИЋ

28. 06. 2021. у 10:27

ОД наредне године рад јавних предузећа надзираће софтвер. Програм се тренутно тестира, а од 2022. почеће његова примена.

СОФТВЕР МЕРИ И РЕЗУЛТАТЕ: Министарка привреде о новом систему контроле јавних предузећа у земљи

Архива

Он ће републичким и локалним јавним предузећима, јединицама локалне самоуправе као и Министарству привреде олакшати планирање рада јавних предузећа и извештавање о њиховим резултатима.

Републичке фирме достављају своје извештаје редовно и у року. Нешто је другачија ситуација на нивоу јединица локалне самоуправе.

- Обавезу достављања информације о пословању локалних јавних предузећа испуњава око 90 јединица локалне самоуправе, док око 70 одсто од достављених садржи минимални ниво података на основу којих би се могле урадити елементарне анализе пословања јавних предузећа - напомиње министарка привреде Анђелка Атанасковић.

- Подношењем свих извештаја кроз ИТ платформу, додатно ће се нагласити обавеза достављања на време, јер ће се, на пример, закључавати систем после прописаних рокова.

Идеја је потекла од Сектора за јавна предузећа, а подржао ју је РЕЛОФ2 пројекат, који је уз подршку владе Швајцарске покренуо његову израду.

- Нови ИТ софтвер треба да превазиђе све идентификоване проблеме у досадашњој пракси - каже министарка Атанасковић. - Да се фокус извештавања са искључиво финансијских показатеља помери ка постигнутим резултатима, да се јасно виде резултати засновани на уложеним средствима, као и да се омогући свим доносиоцима одлука како у предузећима, тако и у локалним самоуправама и Министарству привреде израда различитих анализа.

Извештаји јавних предузећа се сада проверавају, обједињавају и анализирају без икакве технолошке подршке. Овакав процес изискује доста времена.

- С обзиром на све поменуте проблеме у пракси, софтвер ће унифицирати обим достављених информација, а све у циљу савременог информационог пословања.

УШТЕДЕ

- ПРЕДНОСТИ софтвера су немерљиве на нивоу надзора и контроле - каже Анђелка Атанасковић. - Уштеде и користи које се добијају преласком на дигитални систем планирања и извештавања су огромне, пре свега у временским оквирима и већег простора за суштинске анализе и закључке које треба да допринесу унапређењу пословања свих јавних предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)