МАЛИ: Понудићемо зелене обвезнице на Лондонској берзи

Танјуг

24. 06. 2021. у 13:16

МИНИСТАР финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је Србија посвећена зеленој агенди и додао да то показује и одлука државе да по први пут изађе на Лондонску берзу са емисијом зелених обвезница за пројекте у области заштите животне средине.

МАЛИ: Понудићемо зелене обвезнице на Лондонској берзи

Фото: Танјуг/Д.К.

Говорећи на Скупштини НАЛЕД-а, Мали је поручио да ће на тај начин од инвеститора Србија тражити новац за еколошке пројекте и истакао да ће то утицати да Србија убрза зелену агенду.

Подсећа и да је ребалансом буџета за 2021. годину издвојено никад више новца за екологију и за пројекте који су везани за заштиту животне средине, као што су постројења за пречишћавање отпадних вода, изградња канализације…

Мали је нагласио да Србија не одустаје од зелене агенде и реформи у тој области упркос економској кризи коју је изазвала пандемија коронавируса.

Подсетио је да је прошла година била најтежа не само за Србију већ за цео свет, и додао да се земља борила на два фронта - за спас здравља грађана и за спас економије.

Навео је да је спровођењем успешне вакцинације Србија показала да одговорно води рачуна о сваком грађанину, а пакетима мера помоћи, којих је, подсетио је, било три у укупној вредности од осам милијарди евра, показала је да може да сачува и економију.

На тај начин је, каже, Србија избегла црне сценарије какви су виђани у много развијенијим земљма света у којима су се фабрике затварале, а људи остајали без посла.

Мали је подсетио да је и пад БДП-а Србије прошле године био најнижи у Европи, као и да је она успела да задржи пуну запосленост и макроекономску стабилност, јер је јавни дуг и даље мањи од 60 одсто БДП-а.

Додао је да је та подршка државе грађанима и привреди настављена и ове године, те да се то одразило да Србија у првом кварталу има раст од 1,7 одсто, док се очекивао пад од 1,3 одсто.

Уверен је да ће стопа привредног раста Србије до краја године прећи шест одсто и да ће бити једна од три најбрже растуће економије у Европи, упркос пандемији.

Мали додаје да је Србија, упркос тешкој години, одлучена да настави с повећањем плата и пензија, да издваја за инфраструктурне пројекте, као и да настави важне рефоме.

Подсетио је и да је прошле недеље на борду директора ММФ-а потврђен нови аранжман са Србијом који подразумева даљу реформу јавних предузећа и Пореске управе, посвећеност зеленој агенда, умањење пореских намета…

Све те реформе, додао је, у складу су са реформама Министарства финансија које је донело нови Закон о фискализацији и Закон о електронским фактурама.

- Један од захтева НАЛЕД-а и привредника био је да се убрза поврат ПДВ-а. Кроз електронске фактуре то ће бити могуће у року од 24 часа, што ће допринети већој транспарентности и конкурентности наше економије - рекао је Мали.

Додао је да држава наставља да подстиче и запосленост, а да је сада акценат на запошљавање младих.

Мали каже да је пре осам година незапосленост код младих била преко 50 одсто, а да је данас око 20 одсто, и додао да су зато донете нове пореске олакшице за младе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)