ЦЕНА КВАДРАТА НА ПРИМОРЈУ: Како купити стан у Црној Гори, Хрватској, Грчкој или Турској?

Novosti online

17. 06. 2021. у 09:28

И ОВЕ године не јењава заинтересованост и наших грађана за некретнине на мору. Како се државе опорављају од пандемије, и полако отварају своје границе, очи јавности све више су упрте у страна тржишта некретнина, конкретно Грчке, Хрватске, Црне Горе и Турске. Највећи фокус је на малим апартманима и гарсоњерама до око тридесетак квадрата, а цене се у зависности од државе драстично разликују.

ЦЕНА КВАДРАТА НА ПРИМОРЈУ: Како купити стан у Црној Гори, Хрватској, Грчкој или Турској?

Фото Танјуг

Тако за гарсоњеру од 30 квадрата у Црној Гори треба издвојити око 50. 000 евра у случају да желите староградњу, док су у новоградњи оне у појединим случајевима и дупло скупље. Што се тиче Хрватске, према подацима једне тамошње агенције за некретнине, за гарсоњеру треба издвојити више од 3.200 евра по квадрату.

За некретнину исте површине, са терасом од око десетак квадрата, у Грчкој, тј. на Халкидикију треба издвојити око 1.250 евра по квадрату, тј. око 50.000 евра. У Турској, у Алањи понуда мањих апартмана је углавном у новоградњи, и за њих је потребно од 35.000 до 60.000 евра, а у зависности од опремљености објекта.

Понуда је, ипак, много шира и ми вам доносимо преглед по земљама у којима Срби и најчешће купују своју оазу на мору.

Цена некретнина у Хрватској

Цене некретнина на хрватском приморју су најскупље из групе издвојених дестинација. У Хвару једнособан стан, на 300 метара од плаже, површине од 39 квадрата, у згради која додуше има свој врт и резервисано паркинг место, кошта 130.000 евра тј. око 3.333 евра по квадрату.

Уколико кренемо северније, цене се исто "држе" мада је могуће наћи лепу некретнину и за мање паре него што је то на најпопуларнијим хрватским острвима. Тако је рецимо, за потпуно опремљену гарсоњеру у Ровињу од 30 квадрата, на неких двестотинак метара од плаже, потребно издвојити 95.000 евра или 3.275 евра по квадрату. Нешто даље од мора, 400 метара, у Ровињу је могуће пазарити и 37 квадрата за 99.000 евра

Истовремено у Пули, на 200 метара од обале, 25 квадрата кошта 55.000 евра.

Како купити некретнину у Хрватској?

Што се тиче правила за стране држављане при куповини некретнина у Хрватској, у случају да су нерезиденти неке од земаља чланица ЕУ, важи правило узајамности (да могу купити само држављани оних земаља у којима држављани Хрватске могу да купе некретнине).

Такође страни држављани не могу постати власници пољопривредног земљишта ни некретнина које се налазе у заштићеним подручијима природе.

Ако се налазите на списку земаља за које важи правило узајамности, потребно је да предате захтев на одобрење Министарству правосуђа. Такође треба да се приложи, правна основа стицања власништва, доказ о власништву продавца некретнине о којој се ради, уверење управног тела надлежног за урбанизам и просторно уређење, доказ држављанства купца тј. пасош... Као што обично бива, кроз читав процес пролазите уз асистенцију агенције за некретнине.

Цене станова у Црној Гори

У случају Црне Горе, према подацима неколико агенција за продају некретнина, цене квадрата на црногорском приморју се крећу од 1.500 евра, па навише. На сајтовима за продају некретнина, могу да се нађу гарсоњере од тридесетак квадрата по цени од 46.600 евра колико кошта један у Будви, удаљен 400 метара од плаже.

Апартмани у новоградњи са погледом на море у Бару, према подацима једне црногорске агенције за продају некретнина, од 33 квадрата кошта 59,.евра, тј. 1.787 евра. У Херцег Новом, цене су нешто више, те за апартман од 39 квадрата у новоизграђеној згради кошта 96.800 евра, али се овде ради о комплексу са уређеним отвореним паркингом, базеном и двориштем као и приватном плажом у изградњи.

Како купити некретнину у Црној Гори?

Што се тиче процеса куповине, за куповину некретнина у Црној Гори вам је потребан првенствено пасош. Агенције препоручују, и поред помоћи које оне пружају, да унајмите лиценцираног адвоката који треба да обави детаљну проверу документације. Након потписивања купопродајног уговора, потребно је да се региструјете као нови власник некретнине.

Цена квадрата у Грчкој већ од 1.000 евра

Цене апартмана и гарсоњера у Грчкој се крећу од 1.000 евра па на више. Апартман, на око 700 метара, од 45 квадрата у Неа Каликратији, на Халкидикију кошта округло 1.000 евра по квадрату. Неретко се могу наћи и реновиране куће по багателним ценама. Комплетно реновирана кућа са огромном верандом додуше ненамештена, на свега 200 метара од плаже, у Неа Каликратији се продаје по цени од 51.000 евра.

Са друге стране, у Неа Флоготију, делимично намештен апартман од 32 квадрата кошта 50.000 евра тј. 1.562 евра по квадрату.

Како купити некретнину у Грчкој?

За куповину стана у Грчкој је довољан само пасош, док вам из агенције обезбеђују комплетну документацију и грчки порески број АФМ (као српски ПИБ). Оно што је другачије од процеса куповина у Србији је да у Грчкој прво мора да се измири порез на пренос апсолутних права, па тек после да се приступи уговору.

Што се тиче обавеза које морате да испуните у Србији, треба доставити доказ о пореклу новца, превести документацију на грчки, отворите рачун у грчкој националној банци и положите депозит, као и набавити потврду о резидентности из Пореске управе, како би се избегло двоструко опорезивање.

Цена квадрата у Турској

Апартмани и гарсоњере у Турској су, ако узмемо у обзир опремљеност већине њих, више него повољне и поред чињенице да су у последњих годину дана поскупели између 20 до 30 одсто.

За један апартман, удаљен око 700 метара од обале мора, од 36 квадрата потребно је да се одвоји 35.000 евра, што је за не поверовати ако се узме у обзир и то да комплекс има затворени базен, отворени базен, турско купатило, сауну, фитнес салу и игралиште.

Стан у самом центру Алање од 38 квадрата, у комплексу који има хотелску инфраструктуру (сауну, фитнес салу и базен), кошта 1.526 евра по квадрату.

Како купити некретнину у Турској?

За куповину је потребан само валидан пасош. Након одабира некретнине потписује се уговор између купца, агенције која посредује при куповини и треће стране тј. онога ко је продавац. Потребну документацију, сакупља агенција и она уместо клијента аплицира у катастар за добијање власничког листа.

Након тога се чека термин у катастру, а државна комисија Републике Турске врши проену некретнине и на основу процењенене вредности се плаћа порез држави. Тај порез плаћа купац и он износи 4 одсто процењене вредности некретнине.Када се плати порез и добије термин у катастру добија се власнички лист и некретнина прелази у власништво купца.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)