ДР КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Ово су опције - другог излаза нема

Novosti online

20. 05. 2021. у 19:06

БРОЈ новозаражених у Београду према последњем пресеку је 97. Епидемиолог Предраг Кон каже да се активност вируса знатно смањује.

ДР КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Ово су опције - другог излаза нема

Фото: РТС ТВ притнскрин

Ипак истиче да смо превише далеко од колективног имунитета, као и да нам треба још времена и вакцинисања да бисмо могли да се надамо да на јесен неће расти број оболелих.

Епидемиолог Предраг Кон каже да је у главном граду у последња 24 сата потврђено 97 нових случајева заразе.

Како каже, од краја октобра прошле године тога није било, то је повољан податак. "То је значајно смањење у односу на прошли четвртак када је било 175 – то подразумева да је за 45 одсто мање, од прошлог четвртка, али може доћи до осцилација", додао је др Кон.

Кон указује на то да бројеви у Србији показују да нема последица од спојених ускршњих и првомајских празника, имамо убрзан пад заражених у неким местима Србији, као и у Београду.

Наглашава да је ситуација неко време несигурна, није повољна јер је око 2.000 хоспитализованих, међутим све је повољнија, али је вирус и даље присутан.

- Мислили смо да ће потпуно да нестане, мало је вероватно очекивати, али је глобално присутан, да видимо које су границе када можемо да кажемо да је ендемски присутан, а да није за цело становништво опасан, између један и два на 100.000, а било је у Србији између 70 и 140 случајева дневно - рекао је он.

Навео је да се много грађана тестира због путовања, али да има и респираторних инфекција које се третирају као сумња на ковид. "Сумње на ковид такође падају, али падање иде спорије него код регистрованих. Од тих сумњивих рецимо у Београду, у недељи до 16. маја, било је свега 8,4 одсто позитивних, док смо раније имали 50 одсто позитивних, за разлику од укупног броја који је био између 25 и 30 одсто", додаје Кон.

Треба да схватимо да се активност вируса знатно смањује, излазимо из таласа и сада се поставља питање да ли је то само предах или се може очекивати пораст, поручује Кон.

- Превише смо далеко од колективног имунитета, иако бисмо снажно желели да га имамо, треба нам још времена и много вакцинисања да бисмо могли да се надамо да нећемо имати пораст на јесен, у октобру или новембру - истакао је др Кон.

Подвлачи да је 39,1 одсто грађана примило обе дозе вакцине у Београду, као и да треба сачекати две недеље после друге дозе. "Све то подразумева време које је потребно, али смо близу тога да ћемо имати ту вакцинисаност, неке општине је имају", нагласио је Кон.

Говорећи о трећој дози вакцине, Кон каже да нема говора да ће неко добити трећу дозу, није то регулисано у нашој земљи, никаквих доказа нема, а медицина је заснована на доказима.

Како број новозаражених пада говори се о попуштању мера и матурама 

Кон каже да је разумљиво да постоји потреба да се прослави матура.

- Договорили смо се да не излазимо у јавност са било каквим размишљањима о томе до 21. јуна - каже он.

Да ли ће пре тога бити – могу да кажем да није логично очекивати да се, пошто смо прошле године имали највећу експлозију после марта, до 15. јуна прославља онако као увек, истакао је Кон.

- До средине јуна, биће времена да се прати активност вируса, мораће да се доносе одлуке ако нагло пада - рекао је Кон.

Око 40.000 парова чека на венчање у јуну. Пита се шта ако почне да расте број оболелих, "мораће да се затвори, неће нико да затвори, нема решења". 

Једини начин да се безбедно одржавају било каква славља, укључујући, матуре, рођендане, свадбе, јесте да публика, званице, сватови буду заштићени: или да су вакцинисани, тестирани или да онај ко неће да буде заштићен носи маску. Каже да говори лично и да другог излаза нема.

Очигледно да не постоји колективна свест да то треба да урадимо да би нам свима било боље, закључио је Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)