ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОРЕ: Ово су три питања о вакцинацији која занимају целу Србију

Новости онлајн

11. 05. 2021. у 08:13

ДОКТОР Миланко Шеклер је дао одговоре на нека од најчешћих питања у време пандемије корона вируса гостујући на РТС-У: ,да ли можете да се вакцинишете ако сте онколошки пацијент, да ли је безбедно зачеће између две дозе вакцине и да ли смем да примим вакцину у првом тромесечју трудноће.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОРЕ: Ово су три питања о вакцинацији која занимају целу Србију

Фото: Принтсцреен/РТС

Да ли да се вакцинишем ако сам онколошки болесник?

- Моја мајка је бивши онколошки болесник, боловала је од карцинома дојке, примала је хемо и радио-терапију пре више година. Поред тога има дијабетес који лековима држи под контролом, као и висок притисак. Узима и хормонску терапију дуго година. Препорука немачких лекара где живи је да се вакцинише "Астра-Зенеком". Да ли је то безбедно за њу с обзиром на причу о крвним угрушцима коју смо чули?

Доктор Шеклер је истакао да се слаже са препоруком немачких лекара.

То се дешавало код жена које су много млађе. Сама чињеница да је Ангела Меркел примила "Астра-Зенекину" вакцину говори нам каква је вакцина. Она је то намерно урадила јер та вакцина за старије жене уопште није ризична, и апсолутно се слажем са препоруком немачких лекара.

Да ли је безбедна трудноћа између две дозе "Фајзерове" вакцине или је треба прекинути?

- Незгодно је питање. Вероватно се ради о томе да је кренула са вакцинацијом, а онда сазнала да је трудна. Ја мислим када се већ то десило, а она није имала никакве проблеме, нека заврши и ту једну дозу, односно нека се посаветује са гинекологом.

У сваком случају, сада постоје препоруке да се вакцинишу и труднице, али колико знам, не у првом тромесечју. Постоје и друга варијанта: сачекајте три месеца, па примите ту другу дозу одложено, а да лекар то прати. И нагласио бих да је добро да се прати овај случај - објаснио је др Шеклер.

Да ли да се вакцинишем ако узимам хормонску терапију?

Имам 66 година, пре 19 година сам почела да примам терапије метотрексата, тренутно сам на терапији од 20 милиграма месечно. Раније су ми лекари говорили да не примам никакву вакцину. Шта ми Ви саветујете за ковид 19?

- Разговарајте поново с лекаром. Мој став је да имуносупресивна терапија, односно лекови који утичу на имунитет тако што га обарају, умањују ефекат вакцине или га поништавају.

Зато постоји ризик код особа које имају неке аутоимуне болести, а имају антиинфламаторну односно имуносупресивну терапију, обарање имунитета. Онда је сулудо да ти примаш вакцину на коју имунитет треба да одговори, а ти примаш лекове који ти намерно обарају имунитет да би ти смањили упалне симптоме, оток, бол, свраб, црвенило.

Значи, разговарајте с лекаром, ако примате имуносупресивну односно антиинфламаторну терапију да се размотри могућност да се у једном периоду направи прекид, да прими вакцину, па да се врати на ту терапију ако је то дозвољено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)