КОРОНА ПОСТАЛА ОПАСНИЈА ЗА ДЕЦУ: У току типизација вируса која ће открити да ли и изворни сој теже напада мале пацијенте

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

20. 04. 2021. у 08:30

БЕБА из Трстеника, стара само девет дана, преминула је у понедељак у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, где је у веома тешком стању превезена из КЦ Крагујевац. То је досад најмлађа жртва ковида и прва беба за коју се сумња да је вирусом корона заражена тзв. вертикалном трансмисијом, од мајке која није имала симптоме ковида 19.

КОРОНА ПОСТАЛА ОПАСНИЈА ЗА ДЕЦУ: У току типизација вируса која ће открити да ли и изворни сој теже напада мале пацијенте

Илустрација / Фото Depositphotos

Девојчица је испољила симптоме заразе само три сата по рођењу у болници у Краљеву, због чега је прво превезена у Крагујевац и прикључена на респиратор, а затим у Београд у неонаталну ковид-јединицу "Тиршове". Замена бубрежне функције, надокнада слабости плућа и лечење секундарне плућне хипертензије, нажалост, нису довели до побољшања. Из "Тиршове" је саопштено да је, и поред свих предузетих мера, дошло до погоршања и "мултисистемског попуштања свих органа, што је довело до смртног исхода".

У овом случају ковид 19 показао је најстрашније лице, јер све досад се веровало да инфекција вирусом корона код деце, углавном, има асимптоматску или благу форму.

- У две терцијарне установе: "Тиршовој" и Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" имали смо до сада само четири тешка случаја ковида код деце, али су ти пацијенти имали неуролошка и хематолошка обољења - каже професор др Владислав Вукомановић, педијатар-кардиолог и заменик директора Института. - Могуће је да се са повећањем броја инфициране деце, мења и клиничка слика ковида 19 међу најмлађима, али чињеница је да огромна већина деце има благу форму инфекције. То што и код њих ипак има тешких форми указује на то да ће и најмлађи бити кандидати за вакцинацију. Утолико пре што се очекује да ћемо са променом вируса све чешће ковид-инфекцију имати и код најмлађих.

"Фајзерово" истраживање показало је да је вакцина овог произвођача безбедна за старије од 12 година. Професор Вукомановић, ипак, каже да је још рано за процене када би могла да почне и имунизација најмлађих.

- Јасно је да таква одлука за осетљиву групу као што су деца захтева комплетирање налаза свих клиничких студија - каже проф. Вукомановић. - Вакцина је на одраслој популацији морала бити брзо примењена, наравно уз претходне провере, али сад имамо више времена да се она испита на најмлађима.

Још не постоје ни оријентационе препоруке да ли би антиковид вакцина била пожељна за сву децу, или само за оне у повећаном ризику. Чињеница је, ипак, да ковид 19, срећом у ретким случајевима, и код најмлађих може да има драматичан ток и тежину. У Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", лекари су, после дуже борбе, успели да стабилизују стање једанаестогодишњег дечака, који је испољио такву клиничку слику каква се виђа код одраслих са придруженим коморбидитетима.

- Због тешке упале плућа дечак, који има дијабетес и изразито је гојазан, био је на високом протоку кисеоника, али је сада на нижим дозама и постепено се опоравља - каже професор Вукомановић - Тражио сам да се уради типизација вируса, чије резултате очекујем за два дана.

То би у значајној мери могло да разјасни овај, али и све чешће случајеве оболевања деце од ковид-инфекције. Јер, са типом вируса, добиће се и одговор да ли и изворни сој короне, за који се од почетка епидемије сматра да код најмлађих пролази релативно лако, може да изазове тежу форму болести. Или је то што је ковид 19 сада учесталији међу децом, и изазива теже клиничке слике, ипак последица инфекције новим, бразилским сојем вируса.

Имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић потврђује да се сада чешће виђају теже клиничке слике ковида код деце:

- За то постоје два објашњења: једно је, да је у питању еволуција вируса да стиче способност да нападне децу са озбиљнијим последицама, али немамо доказе, а друго је то да што је више заражених особа свих узраста, то ће пре вирус пронаћи оне осетљиве.

ЛЕКАРИ ПРЕДЛАЖУ, ТРУДНИЦЕ ОДЛУЧУЈУ

ЈОШ званично није разрешена дилема да ли би труднице требало да приме антиковид вакцину, осим у ретким случајевима, када је због хроничних болести очекивана корист од заштите већа од потенцијалног ризика. Последње стручно упутство стигло је из Комитета за вакцинацију и имунизацију у Великој Британији, и гласи да би трудницама требало да буде понуђена вакцина против короне онда када се имунизују старосне групе којима припадају. Комитет је препоручио вакцине "фајзер" и "модерна" јер је на основу истраживања у Америци у којем је учествовало око 90.000 трудница, утврђено да не представљају ризик. Код нас је још званичан став да ниједна од доступних вакцина није за труднице, али професор др Александар Стефановић, директор Института за гинекологију и акушерство УКЦС, каже да се у овој установи придржавају става Светског удружења гинеколога и акушера - да би лекари требало да предлажу вакцинацију трудницама, а на женама је да донесу одлуку.

КРИЗНИ ШТАБ СУТРА ВЕРОВАТНО ПОНОВО РАЗМАТРА МЕРЕ

ОПЕТ У КЛИНЧУ ЗБОГ ОТВАРАЊА КАФАНА

АКО се буде поштовао захтев медицинског дела Кризног штаба, ово тело на седници која ће се највероватније одржати сутра, неће предложити додатно релаксирања мера, мада се епидемиолошка ситуација поправља.

Иако међу представницима држава преовлађује став да је време да се дозволи рад и угоститељима у затвореном простору, лекари у Кризном штабу, ипак, сматрају да би "попуштање" било преурањено, и да би са таквом одлуком, ако бројеви инфицираних и даље буду у паду, требало сачекати до после првомајских празника. И премијерка Ана Брнабић потврдила је у понедељак "да је стална борба са стручним делом штаба да се нађе баланс како би економија могла да иде како треба".

- Ја сам у сталном контакту са стручним делом Кризног штаба. Епидемилошка ситуација је све стабилнија - рекла је премијерка Брнабић.

- Ако прерано почнемо да попуштамо мере и да се осећамо сигурним, то може да нам се освети, јер има још осетљивих који нису прележали болест, да не говоримо да имунитет није трајан - упозорио је др Срђа Јанковић, имунолог.

Обухват вакцинацијом у Србији јесте највећи у овом делу света, али још нисмо постигли колективни бедем од вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)