ИЗВРШИТЕЉ ПОСТУПАО ПО ЗАКОНУ У СЛУЧАЈУ ПУКОВНИКА: Организације које ометају исељење чине медвеђу услугу дужнику

Танјуг

19. 04. 2021. у 16:18

ПОВОДОМ спровођења одлуке о извршењу исељењем пуковника Гојка Лаловића 15. априла године, Комора јавних извршитеља указала је данас да је поступајући јавни извршитељ, на предлог извршног повериоца-Министарства одбране, спроводио правноснажну и извршну судску одлуку, којом је утврђена обавеза Лаловића да преда непокретност Министарству одбране.

ИЗВРШИТЕЉ ПОСТУПАО ПО ЗАКОНУ У СЛУЧАЈУ ПУКОВНИКА: Организације које ометају исељење чине медвеђу услугу дужнику

Фото: Krov nad glavom

Комора указује да су околности у којима је спровођено извршење, односно исељење Лаловића, а које је претходно више пута одлагано, резултат деловања организације која, како сматра Комора, настојећи да обезбеди себи медијску промоцију покушавајући да спречи или одложи исељења.

- Поступање организације, која се, ометањем службених лица у предузимању законских радњи, наводно залаже за ''одбрану'' права извршног дужника, за исход има увећање трошкова извршног поступка, а који на крају падају на терет извршног дужника - упозорила је Комора јавних извршитеља.

Такође је указала да је у овом случају јавни извршитељ у свему поступио у складу са Законом и решењем суда и да је за сва права за које странке сматрају да им припадају, пут за њихово остварење покретање поступка пред надлежним државним органима.

- Правноснажна и извршна судска одлука је обавезујућа за све на које се односи, како за повериоца којем даје право да покрене принудно извршење ради остварења свог права утврђеног судском одлуком, тако и за извршног дужника чија обавеза је њом утврђена, а који у добровољном року није поступио по правноснажној пресуди - подсећа се у саопштењу Коморе.

Указује се и да јавни извршитељ има обавезу да као службено лице, поступајући у складу са Законом о извршењу и обезбеђењу, предузме извршне радње у циљу остварења права повериоца утврђеног пресудом, наспрам којег стоји обавеза извршног дужника, коју он није добровољно испунио.

Поступак извршења на стану у којем је живео Лаловић са породицом, спроведен је на основу правоснажне пресуде Трећег основног суда у Београду, јер Лаловић није уплатио 58 одсто вредности стана, на које је био обавезан уговором са Министарством одбране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Boba

19.04.2021. 16:27

Можете се колико год хоћете заклањати иза закона и цензурисати али знајте лош је то закон и хитно га треба мењати. У Србији књаза Милоша никоме се није могла одузети кућа у којој живи и стока која га храни ни због каквог дуга. Али добили смо "напредно" друштво јелте и све зло које смо увезли по обичају.