ДА ЛИ ЋЕ НАМ ТРЕБАТИ И ТРЕЋА ДОЗА? Доктори Дарко Ножић и Снежана Башић објашњавају - Сваки човек различито реагује на вакцине

Новости онлајн

16. 04. 2021. у 20:20

ДИРЕКТОР компаније Фајзер рекао је да ће највероватније бити потребна трећа доза вакцине против вируса корона и то 6 до 12 месеци од вакцинације.

ДА ЛИ ЋЕ НАМ ТРЕБАТИ И ТРЕЋА ДОЗА? Доктори Дарко Ножић и Снежана Башић објашњавају - Сваки човек различито реагује на вакцине

Фото ФЗО РС

Да ли ћемо се због мутирања вируса вакцинисати сваке године? Да ли ће моћи да се комбинују и мењају наредне дозе вакцина?

Инфектолог проф. др Дарко Ножић и др Снежана Башић у емисији "Усијање" на Курир телевизији одговорили су на најчешћа питања.

- То се још не зна, то је само најављено као могућност. Мора да се види после две дозе колико има антитела, колико људи је оболело, и онда се доноси одлука. Да ли су три дозе стварна потреба не знам - каже Ножић. 

- Није ме изненадила вест о трећој дози, пратим антитела, без обзира коју вакцину примите, сваки појединац има индивидуалну реакцију, старији спорије развијају мањи имунитет. Много је боље вакцинисати се него добити имунитет после болести, неки пацијенти са тешком клиничком сликом имају ниска анититела после болести - каже Башић. 

- Вирус се бори да живи, и невакцинисани део становништва ће увек бити у ризику, али могу и да дају подлогу да вирус ствара нове мутације. Тако и за грип се праве нове вакцине, мењају се са очекиваним сојем грипа. Али вирус короне нас је изненадио, не треба се ничему надити, треба се вакцинисати - каже Ножић.  

- Ми имамо најмањи број вакцинисаних Фајзером, то је само око 100.000 људи, ми трреба да водимо рачуна шта кажу у Синофарму, у Србији је дато највише тих вакцина. У УАЕ су одлучили да треба дати трећу дозу код оне популације која ије развила довољно антитела. Никаква штета неће бити од треће дозе. Сви могу примити трећу дозу после три до шест месеци. већа је опасност по мени да се добију две различите вакцине, ми до сада никад нисмо укрштали вакцине - каже Башић. 

- Није имунитет џак па па да трпамо све. Ова болест има смртност између 1.5 и 3% исто као код грипа. То се не сме занемарити. Мало ћемо отворити живот после вакцинације, али морају се поштовати мере дистанце. Србија је на високом месту пшо вакцинацији - каже Башић. 

- Можда би било боље да имамо само једну вакцину, јер су људи збуњени, не знају коју да приме. Све треба да се докаже. Ко има ризик од короне треба да се вакцинише - каже Ножић. 

- Ја сам свим пацијентима који имају аутоимуне болести саветовала да се вакцинишу Синофарм вакцином, сви су они створили нека антитела. Њих 70% је оболело од ковида али су имали благу клиничку слику. Добро су прошли, немам ни један смртни случај нити смештање у болницу код мојих пацијената које пратим, ефекат вакцине је био јако добар. Мој лични став је врло брза рапидна вакцинација, то је Израел довело на зелену грану, контрола уласка у земљу - каже Башић.

- Људи су много оптерећени антителима, али важан је и ћелијски имунитет. Не треба се тиме оптерећивати. Неки организам нема антитела али има запис, и кад дође у контакт са вирусом тело почне да прави анитела - каже Ножић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)