НАУЧНИЦИ ТУЖИЛИ ДРЖАВУ ЗБОГ ПЛАТА: Истраживачи незадовољни јер их не пребацују из нижих у више научне категорије

Љ. БЕГЕНИШИЋ

13. 04. 2021. у 09:00

НАУЧНИЦИ су покренули пред Првим основним судом у Београду поступке против Министарства просвете, науке и технолошког развоја, како би им била надокнађена материјална штета која им је начињена, јер већ 10 година није регулисано пребацивање из нижих у више научне категорије.

НАУЧНИЦИ ТУЖИЛИ ДРЖАВУ ЗБОГ ПЛАТА: Истраживачи незадовољни јер их не пребацују из нижих у више научне категорије

Фото Ж. Кнежевић

Они истичу да су добијали и до 75 одсто нижу плату од оне коју би имали да су напредовали. Истраживачи траже и да се изврши вештачење, како би се утврдило о коликој се штети ради.

- Органи Министарства, на челу са министрима Шарчевићем и Ружићем, нису желели да размотре проблем научника и, због нерада Министарства и непоштовања уговора из 2010. године, грубо су оштетили младе научнике који због тога данас примају и до 75 одсто нижу плату од својих колега - каже нам др Милан Иванов, виши научни сарадник Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду. - Како смо наишли на зид неразумевања у Министарству, морали смо се окренути суду, јер верујемо да смо ми пре свега правна држава.

Он појашњава да научници предлажу суду да у току доказног поступка наложи Министарству да изврши оцењивање остварених резултата научних радника и изврши нову категоризацију у складу са законским прописима и другим актима којима је ова област регулисана.

- Замислите да у једној основној школи један професор математике прима плату 60.000 динара, а његов колега 105.000 динара. Да ли би то могло да се деси - пита Милан Иванов. - Ту мора да се разуме да нису само износи у нето вредности плате, већ су за ових десет година ти млади људи, који данас то више нису, оштећени за десетак година пензионог доприноса који ће се одразити на висину пензије. Овим непоштовањем уговора Министарство је ударило на нашу прошлост, утиче на садашњост, а поприлично нас је оштетило и у будућности.

Истраживачи су 2011. године потписали уговор са Министарством у којем су категорије наведене, али је наведена и рекатегоризација истраживача на две године, па је тако прва требало да буде 2013.

- Истраживачи су радили свој део посла, док Министарство и министри свој део посла нису, и тако су оштетили део научне заједнице кршењем уговора који су потписали - каже Иванов. - Највећа дискриминација је учињена према тада младим истраживачима, јер последња категоризација је учињена пре тачно 10 година. Ти људи су по аутоматизму добијали А4 категорију и аутоматски 40 одсто нижу плату од колега у категорији А1, и тако 10 година.

Напредује се у односу на објављене радове, учешће у пројектима, а највиша категорија за научнике је А1.

НАДОКНАДА САМО ЗА ТРИ ГОДИНЕ

ИВАНОВ сматра да штету која је начињена због закона не могу да у потпуности да надокнаде, јер су оштећени већ девет година.

- Можемо да надокнадимо само последње три године - каже др Иванов. - Поред свега овога, боли сазнање да поједине колеге добијају на годишњем нивоу више од пола милиона динара више од вас, и то за слабије резултате у том периоду. Бар у науци резултати су поприлично транспарентни и видљиви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)