КОШАРЕ НЕ БИ ПАЛЕ ДА НИЈЕ СТИГЛО ОВО НАРЕЂЕЊЕ! Пуковник сведок пакла кроз који су прошли наши хероји открио детаље са карауле

Novosti online

10. 04. 2021. у 17:59

КАРАУЛА Кошаре, коју су НАТО снаге и терористи ОВК напали пре тачно 22 године, не би пала још месецима да није стигло наређење о "дислокацији јединице".

КОШАРЕ НЕ БИ ПАЛЕ ДА НИЈЕ СТИГЛО ОВО НАРЕЂЕЊЕ! Пуковник сведок пакла кроз који су прошли наши хероји открио детаље са карауле

Фото Б. Антић

Ово тврди командант одбране Кошара, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.

Напад терориста ОВК, албанске војске и НАТО авијације на караулу Кошаре, на граници СРЈ и Албаније, отпочео је 9. априла 1999. године, на Велики петак, и трајао је 67 дана. Пуковник Ђурковић каже да су голобради припадници Војске Југославије, иако су прошли прави пакао, могли да без икаквих проблема бране положаје на караули још месецима.

- Јединице којима сам командовао на Кошарама апсолутно су биле способне и спремне да још бар неколико месеци ратују и да задрже те положаје. Када су сазнали да се јединица дислоцира, војници су ме питали "команданте, ко нас мења?" То је био једини пут за тих 67 дана пакла да нисам знао шта да им кажем.

Фото: Далиборка Алихоџић

Али одбранили смо територију и светиње, све оно што нису очекивали - рекао је Ђурковић за недељник "Експрес", додајући да је намера НАТО снага и терориста ОВК била да пробију нашу линију одбране на Кошарама, уђу на Косово и Метохију, а затим наставе даље пробој ка централној Србији.

ОДБРАНА КОШАРА У БРОЈКАМА

 

* 108 погинулих припадника Војске Југославије

* 265 рањених са трајним инвалидитетом

* 5 албанских тенкова је уништено током битке

- Борбена дејства почела су у раним јутарњим сатима на моринском правцу, где смо и очекивали, али онда су, око пет сати, премештена на правац Кошаре. НАТО и терористи ОВК имали су ту одређене почетне успехе, али за неколико сати наше командовање се консолидовало и ми смо увели своје снаге и затворили одређене правце у дубини наше територије. Затим смо извели контранапад и протерали их са наше територије - присетио се Ђурковић.

Фото Архива

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)