ОГЛАСИЛА СЕ КОМПАНИЈА "РИО ТИНТО" ПОВОДОМ ПРОТЕСТА: Разумемо забринутост грађана, јер о пројекту постоји много неистина у јавности

В. М.

10. 04. 2021. у 11:56

СВЕСНИ смо тренутних догађаја у Београду и потпуно разумемо забринутост грађана за животну средину, јер ми, запослени и наше породице и деца, дишемо исти ваздух и живимо на истој земљи, као наши суграђани, који данас протестују, поручују из компаније "Рио Тинто".

ОГЛАСИЛА СЕ КОМПАНИЈА РИО ТИНТО ПОВОДОМ ПРОТЕСТА: Разумемо забринутост грађана, јер о пројекту постоји много неистина у јавности

У Београду презентован пројекат / Фото Д. Миловановић

- Желимо да истакнемо да део те забринутости произилази из непоседовања довољно информација о пројекту, што је разумљиво будући да је пројекат у фази израде Студије изводљивости, а да су Студије о процени утицаја на животну средину те које ће дати детаљне одговоре на питања, која грађани постављају сада, у фази израде. Наведене студије ће, наравно, бити део јавне расправе -каже се у саопштењу достављеном “Новостима”.

Са друге стране ,како кажу, “ желе да истакну да о њиховом пројекту постоји много неистина у јавности”.

- Једна од тврдњи је да ће реке Јадар, Дрина па чак и Сава бити загађене, што је апсолутна неистина. Компанија ће само у постројење за прећишћавање отпадних вода уложити између 30 и 40 милиона евра, док је укупна инвестиција коју планирамо да усмеримо у заштиту животне средине преко 100 милиона долара, с тим што можемо очекивати, да након завршетка идејних и главних пројеката, проценимо да је потребно и више.

Имајући у виду велики број нетачних информација које постоје о пројекту, позивамо грађане и стручну јавност да се о нашем пројекту информишу преко званичних канала комуникације компаније, као и кроз наступе наших стручњака. Такође, упућујемо позив грађанима и стручној јавности да присуствују састанцима, које редовно организујемо, као што су “Дани отворених врата” у Брезјаку и Лозници, и састанцима са локалном заједницом, који ће се одржавати једном месечно. На овим сусретима наши стручњаци одговарају на сва питања грађана.

- Желимо да поновимо чврст став државних органа Републике Србије са којим је Рио Тинто у потпуности сагласан, да се од пројекта “Јадар” очекује да испуни највише стандарде у области заштите животне средине и да поштује регулативу Републике Србије и Европске уније.

Без обзира на подршку државних институција  коју пројекат „Јадар“ има, разумемо и поштујемо чињеницу да ће локална заједница покретати питања у вези са пројектом ове величине и значаја. Управо, основни предуслов за развој пројекта и јесте партнерство са локалним заједницама. Из тог разлога посвећени смо међусобној блиској сарадњи, како бисмо у оквиру припреме Студије о процени утицаја на животну средину, одговорили на сва питања- наводи се из Компаније Рио Тинто.

- Дозволите нам да поменемо и то да компанија Рио Тинто препознаје значај заједничког рада компанија, влада и друштава по питању климатских промена. Сви морамо препознати и прихватити своју улогу у суочавању са климатским променама и глобалном зеленом транзицијом. Верујемо да литијум има изутетно значајну улогу за будућност са ниским емисијама угљеника. Такође, литијум је важан ресурс за низ нових технологија које ће омогућити Србији, Европи и свету транзицију ка зеленијој и дигиталној будућности.На крају, желели бисмо да истакнемо да се наши Инфо центри налазе у Лозници у Гимназијској улици 4 (телефони: 015 872 992, 015 872 834), и на Брезјаку у улици Стевана Синђелића 9 (телефон: 015 610 223). Због тренутне епидемиолошке ситуације, доласке у Инфо Центар је потребно претходно најавити, како бисмо могли да поштујемо препоручене мере.

Као водећа глобална компанија у области рударства и прераде руде, Рио Тинто је посвећен отвореном, разумном и мирном разговору са локалном заједницом како бисмо у безбедној и искреној атмосфери првенствено разумели, а затим и одговорили на њихова питања и бриге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)