ДРАМАТИЧНА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Стиже нам хладни талас са Арктика, прете историјски ниске температуре

Novosti online

03. 04. 2021. у 10:28

ВЕОМА драматична промена очекује европски континент у наредним данима, односно да је реч о историјском хладном удару са Арктика, упозоравају метеоролози.

ДРАМАТИЧНА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Стиже нам хладни талас са Арктика, прете историјски ниске температуре

Фото: А. Стевановић

Према тврдњама стручњака, овај хладни талас ће прво погодити Уједињено Краљевство и Ирску, а затим ће се почетком недеље проширити ка централној Европи и Средоземљу. Метеоролози предвиђају јаке снежне падавине на Алпима и Балкану у уторак, и упозоравају на појаву мраза који би могао да угрози цветајућују вегетацију.

Стиже историјско захлађење?

Портал "Севере Wеатхер Еуропе" подсећа да је крајем фебруара у Европу стигао топао талас из Сахаре, који је уз прашину донео и рекордне високе температуре у неким подручјима за то доба године. Међутим, средином марта је дошло до захлађења широм Европе, а крајем месеца је уследио још један топли талас који је загрејао ваздух и донео топло време и високе температуре.

Међутим, сада поново стиже нова промена времена у Европи, те нам према оценама стручњака стиже историјско захлађење. Снажни хладни талас са Арктика би требало у наредним данима да стигне на већи део Старог континента, међу њима Средоземље, Иберијско и Балканско полуострво.

Према прогнозама метеоролога, хладни талас са Арктика ће бити толико интензиван, да ће у неким деловима Европе донети историјски ниске температуре за ово доба године. Треба напомети да углавном у ово време долази до постепеног раста топлоте и долази то цветања вегетације у многим деловима Европе, те стручњаци страхују да би мраз и ниске температуре могле да нанесу озбиљну штету биљкама.

И Републички хидрометеролошки завод Србије (РХМЗ) послао је упозорење због пада температуре у нашој земљи.

- Слаби јутарњи мразеви (до -3°Ц) на 2 метра висине могу довести до оштећења на процветалим врстама и сортама воћа. Препорука пољопривредним произвођачима је да буду у приправности и да прате временску прогнозу, а ако имају могућности и да примене адекватну заштиту - наводи се на сајту РХМЗ-а

"Метеоролошки екстрем"

Наш метеоролог Марко Чубрило објавио је на Фејсбуку да нас ове недеље чека "метеоролошки екстрем".

- Настављају се симулација јаког погоршања и захлађења у уторак после подне које би осим планинама снег, понегде чак и доста обилан могло донети на кратко и у низије региона. Тренутно су два главна модела веома снежна, а вечерњи прорачун ЕЦМWФ-а је по том питању врло близу екстремној ситуацији - навео је Чубрило.

- Уколико би се тренутне симулације овог модела одржале уторак после подне и у ноћи ка среди великом делу региона, укључујући и највећи део низија доносе право зимско време. Ипак, верујем да ће се симулација модела по питању количине снега за низије мало смирити како се датум буде приближавао, јер овакве поставке би донеле један од највећих априлских снегова великом делу региона, али је све изгледније да нас средином наредне недеље чека повратак у праву зиму, барем на кратко. Спремите за долазак кише и планинског снега - додао је он.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)